Nyitókép: hirado.hu

 

A 15 évvel ezelőtt elhangzott őszödi beszéd után indult meg a baloldal szétesése, szétaprózódása, a Gyurcsány Ferenc által akkor elmondottak pedig ma is jól jellemzik a baloldalt a XXI. Század Intézet szerint. Az évfordulóra kiadott elemzésben azt írták: a 2009-ben megbukott kormányfő ma ismét a baloldal vezetője.

 

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben arra emlékeztetnek, hogy Gyurcsány Ferenc másfél évtizeddel korábbi „elhíresült szónoklatában” beismerte, hogy átverésre, hazugságra alapozva nyerte meg a 2006-os országgyűlési választást. Gyurcsány Ferenc beszéde egy hónappal a parlamenti választási győzelem után az MSZP frakció zárt balatonőszödi ülésén hangzott el, és abban a bevezetendő reformok mellett érvelt.

 

„Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. (…) Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.” – idézte a beszéd egy részletét az intézet. Mint írták, a beszéd nyilvánosságra kerülése, illetve a gazdasági megszorítócsomagok hatására a korábban több milliós szavazótáborral rendelkező MSZP támogatottsága süllyedésnek indult, a baloldal pedig szétesett, sok kicsi párt jelent meg.

 

 hirdetes_300x300  
Gyurcsány Ferenc már a nyilvánosság előtt is újra a baloldal vezetőjeként jelenik meg

 

Az elemzés szerint „nemcsak a magyar parlamentáris demokrácia tekintélye sérült ekkor, hanem a miniszterelnök politikai és erkölcsi hitele is megsemmisült”, és a kormányba vetett bizalom megtörése után tüntetések kezdődtek Budapesten és az ország nagyvárosaiban, a kormányfő lemondását követelve. A 2006. október 1-i önkormányzati választás domináns győzelmet hozott az akkor ellenzéki Fidesznek, szinte valamennyi megyében fideszes többségű önkormányzatok alakultak – idézi fel a beszéd után a közvéleményben történt változásokat az intézet.

 

Az elemzésben arra hívták fel a figyelmet, hogy hiába alakult ki Gyurcsány Ferenc körül a rendszerváltoztatás után látott legnagyobb hitelességi válság, ma ismét ő a baloldal vezetője. „Gyurcsány Ferenc mindezek ellenére ragaszkodott a hatalomhoz és a kialakult morális válság mellett egészen 2009. március 21-ig nem adta át a hatalmat, de azóta is politikai befolyásának erősítésére törekszik” – írták. Az intézet szerint a 2019-es európai parlamenti választás óta Gyurcsány Ferenc már a nyilvánosság előtt is újra a baloldal vezetőjeként jelenik meg, a fővárosi döntéshozatal mellett a baloldali hatalmi harcok során is megkerülhetetlen politikus lett.

 

Gyurcsány akarata érvényesül

 

Az elemzés szerint a mostani „baloldali előválasztásnak nevezett mozgósítókampány” során is az látható, hogy Gyurcsány Ferenc akarata érvényesült:

 

„Karácsony Gergellyel már egy jó kialakított működési modellt szeretne országos szintre kiterjeszteni, míg Dobrev Klára jelölésével bebiztosította magát, hogy Karácsony Gergely esetleges népszerűségvesztése esetén is megmaradjon a befolyása”.

 

A XXI. Század Intézet szerint az őszödi beszédben elmondottak ma is jól jellemzik a baloldalt: „Karácsony Gergely sem önazonos kommunikációt folytat, azonban míg Gyurcsány Ferenc csak a választások után, addig Karácsony Gergely már a kampányindítójánál lebukott a valótlan állításaival”.

 

Felidézték, az őszödi beszédben Gyurcsány Ferenc egyebek mellett arról beszélt, hogy csupán üres kampányszlogeneket hangoztattak a választási kampányban, amelyek mögött nem volt valódi tartalom.

 

„Ez a víziónélküliség jellemzi mind a mai napig a baloldalt, sőt az intellektuális leépülés még tovább folytatódott: a baloldalnak ma nincsenek nagy gondolkodói, szellemi műhelyei és világklasszis politikusai, amit jól példáz a jelenlegi miniszterelnök-jelöltek személye”

 

– áll az elemzésben.

 

Karácsony Gergely kampányában is ott az őszödi recept

 

Azt írták, „Karácsony Gergely kampányában is ott az őszödi recept”; így Gyurcsány Ferenc 2006-os választási kampányához hasonlóan jól hangzó szlogeneket és soha meg nem valósuló ígéreteket fog majd hangoztatni a konkrétumok helyett. Az őszödi beszéd 2006. szeptember 17-i került nyilvánosságra, és ez országszerte tüntetéseket, utcai zavargásokat váltott ki. A 2006. május 26-án zárt körben elhangzott, helyenként durva szavakkal kísért beszédében Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a kormány „végighazudta” az előző másfél két évet, négy évig nem csinált semmit, és ezért messze túllépték az ország gazdasági lehetőségeit.

 

 

 

Ifj. Lomnici: az egész baloldal bűne Őszöd

 

A Századvég jogi szakértője szerint az egész baloldal bűne Őszöd. Ifj. Lomnici Zoltán szerdán, az őszödi beszéd 15. évfordulóján, az M1 aktuális csatornán hangsúlyozta, Karácsony Gergely is tanácsadó volt 2006-ban, így a főpolgármester is „bűnrészese ennek a politikának”.

 

Az alkotmányjogász megjegyezte: az Európai Bizottság és az Európai Tanács is szó nélkül hagyta a 2006-os eseményeket. A katalóniai függetlenségi mozgalom kapcsán a rendőrterror ellen, és Franciaországban a sárga mellényeseket ért brutális erőszak ellen sem lépett fel Brüsszel – fűzte hozzá. Mint mondta, 2006-ban bűncselekmény történt, hiszen a választók máshogy voksoltak volna, ha tudják az igazságot. Gyurcsány Ferenc nemcsak a polgárok, de Brüsszel előtt is eltitkolt adatokat, ezzel kormánya nem teljesített uniós kötelezettségeket, Brüsszel mégsem szankcionált – tette hozzá.

 

Emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc a Balatonőszödön elhangzottakat igazságbeszédnek állította be; a beszédet követően az MSZP és a liberálisok kiálltak Gyurcsány Ferenc mellett a bizalmi szavazáson. A kormány három év alatt csődbe vitte az országot, a 19 százalékos társasági adóval ellehetetlenítették a beruházásokat, elvették a családok kedvezményeit, és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) kellett beavatkozni, hogy ne menjen csődbe az ország – sorolta. Emberek lelkileg és fizikailag megnyomorodtak, sokan lettek öngyilkosok – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

 

Bohár Dániel, a Pesti Tv riportere az M1 aktuális csatornán úgy vélekedett, hogy más országban „egyből lemondott volna” egy politikus egy ilyen beszéd után. Kiemelte: nagyon fontos a mai fiatalok figyelmét felhívni ezekre az eseményekre. Fontos, hogy megismerjék „az igazi Gyurcsányt”, aki ugyan nem akar kormányzati szerepet vállalni 15 évvel Őszöd után, de ő „kasztingolja a szereplőket” – fogalmazott Bohár Dániel.

 

Hollik: a baloldalt ma is az a Gyurcsány Ferenc vezeti, aki átverte a magyar embereket!

 

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a baloldalt ma is az a Gyurcsány Ferenc vezeti, aki átverte a magyar embereket. Hollik István az MTI-hez szerdán eljuttatott videójában – az őszödi beszéd 15. évfordulóján – azt mondta, „nincs másik Gyurcsány”, a baloldalt ma is az a Gyurcsány Ferenc vezeti, aki saját bevallása szerint végighazudta a kormányzást, és azzal nyert választást, hogy átverte a magyar embereket. „A mai baloldal tehát ugyanaz, mint a régi. Nincs változás.” – fogalmazott a kormánypárti politikus.

 

Az őszödi beszéd 2006. szeptember 17-én került nyilvánosságra, és ez országszerte tüntetéseket, utcai zavargásokat váltott ki. A 2006. május 26-án zárt körben elhangzott, helyenként durva szavakkal kísért beszédében Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként azt mondta, hogy a kormány „végighazudta” az előző másfél két évet, négy évig nem csinált semmit, és ezért messze túllépték az ország gazdasági lehetőségeit.

 

MTI, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.