Nyitókép forrása: postoj.sk

 

Változtak a műszaki vizsga központok (STK) egyes szabályai, de változott a lakott területen belüli sebességhatár is az autópályákon. A közlekedési törvény módosítását a kormány csütörtökön fogadta el, ha a parlament is áldását adja rá, akkor november 1-jével lépnek életbe az új szabályok. Két fő változást mindenképp érdemes kiemelni a törvényből.

 

A műszaki vizsgközpontok (STK) hálózatának bővítése

 

A műszaki és emissziós vizsgák (STK/EK) és eredetiségvizsgálatok (KO) elvégzésére, valamint a gázberendezések technikai szolgáltatására vonatkozó engedélyeket a törvénymódosítását meghosszabbítaná. Némely engedélyek esetén az 5 évre szóló jogosultságot 10 évre bővítenék. Ezt azzal indokolják, hogy öt év alatt még nem térülhet meg az ilyen STK/EK/KO szolgáltatásba fektetett tőke.

 

Az engedély lejárta után az információs rendszert vissza kell szolgáltatni az illetékes szervnek.

 hirdetes_300x300  

 

Az STK közpotok esetében a törvénymódosítás korlátozásokat vezetne azokkal szemben, akik rendelkeznek az ilyen technikai szolgáltatáshoz szükséges engedéllyel, de a gyakorlatban nem üzemeltetnek mindenhol műhelyt, hanem csak blokkolják annak lehetőségét, hogy új műszaki vizsgapontok jöhessenek létre.

 

Változik a megengedett sebesség az autópályákon lakott területen

 

A módosítás eltörölné az autópályákra lakott területen belül vonatkozó, 90 km/órás sebességkorlátozást. Ezt azzal indokolják, hogy az autópályák és gyorsforgalmi utak kiemelt infrastruktúrának számít, elkülönül, ezért nincs ok a sebesség csökkentésére. Ha az autópálya adott szakaszán a körülmények megkövetelik, jelzőtáblákkal kellene korlátozni a maximális megengedett sebességet.

 

Az intézkedés hátterében van az is, hogy egy 2019-es európai irányelv szerint 2022. július 6-tól minden újonnan megjelenő modellnek, 2024. július 7-től pedig minden először regisztrált gépkocsinak rendelkeznie kell intelligens sebességhatároló rendszerrel, ami viszont nem képes kezelni a települések elejét és végét jelző táblákat, ezeket tehát el kell távolítani.

 

A módosítás tartalmazza még az autorizált műhelyek és független műhelyek tanúsítvány kiállítási kötelezettségének eltörlését is, amivel a közlekedési minisztérium a bürokratikus terheket kívánja csökkenteni. Ugyanakkor kötelezik az útnyilvántartási adatok vezetésére a webes autókereskedőket is, és a használat-autó kereskedőket nem csak az autó tényleges értékesítésekor, hanem ajánlattétel esetén is.

 

Pravda.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!