Nyitókép forrása: unodc.com

 

Kiberbűnözés, hamis gyógyszerek és álhírek. Az Europol tavaly év végi jelentése szerint ezek a bűncselekmény-fajták szaporodtak el leginkább Európában a koronavírusjárvány idején, miközben például a drogpiac alig változott.

 

Az egyik leggyakoribb bűncselekmény, amely közvetlenül a járványhoz köthető, a hamisított, nem megfelelő minőségű vagy nem valódi gyógyszerek, védőfelszerelések forgalmazása. Ezek közül is kiemelkedő volt a hamis COVID-tesztek és vakcinák illegális online-kereskedelme. A helyzeten biztosan nem segített az év elején kibontakozó, vakcinagyártók egymás ellen indított médiahadjárata sem, és persze ne feledjük az EU hatóságainak gyakorta változó álláspontját vagy elbizonytalanító nyilatkozatait a gyógyszerek és vakcinák kapcsán.

 

A gyermekek szexuális célú kizsákmányolása továbbra is aggodalmat keltő. A online oktatás és a kijárási tilalom miatt megnőtt a gyerekek internet előtt eltöltött ideje, ami értelemszerűen növeli annak esélyét, hogy célpontokká válnak a bűnözők számára.

 

 hirdetes_300x300  

Növekedett a gyógyszertárak és egészségügyi intézmények ellen elkövetett rablások és fosztogatások száma is.

 

A kiberbűnözés is meglovagolta a járvány által generált információs teret. A járvánnyal kapcsolatos információk, termékek, felhívások, hírek mögé bújtatott adathalász és zsarolóprogramok jelentek. Globális és súlyos következményekkel járó jelenség az egészségügyi intézmények elleni zsarolóprogramokkal elkövetett masszív támadások. A jelentés ugyan tavaly év végén íródott, de az ilyen támadások idén folytatódtak, legutóbb az amerikai egészségügyi központ adatbázisai váltak célponttá.

 

Az európai drogpiacokra nem volt hatással a covid. A terjesztők sajnos hamar rájöttek, hogyan találják meg ügyfeleiket a kijárási korlátozások idején is.

 

Míg a radikális/terrorista indíttatású bűncselekmények gyakoriságára a járvány nem volt nagy hatással, addig a közintézményekbe vetett bizalmat aláásó álhírterjesztések szintén reneszánszukat élték, és elég sikeresek is voltak. A jelentés erre nem tér ki, de érdemes megjegyezni, hogy a konspirációs elméletek elsősorban a politikai retorika színvonalának szabadesése miatt szökkentek gyorsan szárba. Szlovákiában a politikusok egyáltalán nem voltak képesek eldönteni, hogy az életmentés, vagy a gazdaság élvez prioritást, a külpolitikai érdekek vagy a vakcinázás sikere (Szputnyik V esete) élvez elsőbbséget. A kialakuló káoszból pedig az álhírterjesztők profitáltak a legtöbbet.

 

A jelentés szerint a koronavírus közbiztonságra gyakorolt hatásának lehetnek hosszú távú következményei is. Ezek mértéke azonban elsősorban a gazdasági helyzet alakulásától függ. Ha a gazdasági válság fokozódni fog, akkor az eddig megszokottnál jóval többen csatlakozhatnak radikális szervezetekhez, jelentősen megnőne a csalásokkal pénzt keresni akaró bűnözők száma. A gazdasági válság egyúttal politikai bizonytalanságot is gerjeszthet, ami az intézményekbe vetet bizalom aláásásában érdekelt álhírterjesztőknek biztosítana teret.

 

Mélyebb betekintést az Europol jelentésében a Magyar Atlanti Tanács elemzése nyújthat, amit ide kattintva olvashat el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.