Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Nemzeti Összetartozás Napja – Potápi: A közép-európai népek csak közösen tudnak sikeres választ adni a 21. század kihívásaira

Az Apponyi-kápolnában, gróf Apponyi Albert sírjánál emlékeztünk a trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulójára

Nyitókép: Facebook (Potápi Árpád János)

 

A közép-európai népek csak közösen tudnak sikeresek lenni és választ adni a 21. század kihívásaira – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Éberhardon, ahol ünnepi beszédet mondott a Nemzeti Összetartozás Napjának alkalmából tartott megemlékezésen vasárnap.

 

Az államtitkár ünnepi beszédében felidézte a trianoni békediktátum közvetlen és közvetett következményeit. Rámutatott: Trianon máig a magyarsággal együtt élő valóság, ám az idők azóta változtak, a Kárpát-medence, Közép-Európa ma már újra egy egységként működik, a térség népei közösen gondolkoznak a jövőről és közös erővel dolgoznak érte.

 

Potápi Árpád János elmondta: 1920 június 4.-én Magyarországot és a magyar nemzetet halálra ítélték a döntéshozók, akik arra számítottak, hogy majd ki fog múlni, ám az elmúlt több, mint száz év bebizonyította, hogy a magyarság megmaradt és ma is a Kárpát-medence legnagyobb, legerősebb nemzete.

 

“Az elmúlt 11 évben mindent megtettünk annak érdekében, hogy a 21. évszázad már ne vesztes, hanem nyertes évszázad legyen. Mi magyarok abban vagyunk érdekeltek, hogy a velünk együtt élő közép-európai népek sikeresek legyenek, és azokat a dolgokat keressük, amelyek összekötnek, mert csak együttesen tudunk sikeresek lenni és választ adni a 21. század kihívásaira”

 

– szögezte le Potápi Árpád János.

 

 “Mi 2021-ben a nemzeti újrakezdés évében arra törekszünk, hogy megadjuk a magyar közösségeknek szerte a világon és szerte a Kárpát-medencében azt a támogatást amellyel lendületüket visszaszerezhetik a további újrakezdéshez”

 

– mutatott rá Potápi Árpád János.

 

Az államtitkár az első világháborút követő párizsi békekonferencián a magyar küldöttséget vezető Apponyi Albertre emlékezve azt mondta: Apponyi példakép a mai fiatalok számára is, hiszen mindvégig ragaszkodott magyarságához, országához és kereszténységéhez.

 

Potápi Árpád János a délután folyamán ugyancsak ünnepi beszédet mond a csallóközi Királyfiakarcsán, ahol egy ünnepség keretében átadják a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával elkészült Karcsai Magyarság Házát.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Bendegúz Ábrahám
2021. jún. 07. 22:00

Rövidfilmes összefoglalók a tényekről: https://mki.gov.hu/hu/evfordulok/a-legsulyosabb-csapas-egy-ezer-eves-allamra-es-az-utana-kovetkezo-100-ev-tortenete

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket