Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Június 14-étől, reggel 6 órától új szabályok érvényesek a külföldre utazókra és külföldről hazatérőkre. Többek között változnak a karanténkötelezettség feltételei és a beoltottakra vonatkozó szabályok is.

 

Június 14-től nem kell karanténba vonulniuk a 18 éven aluliaknak, a maximum 180 nappal korábban koronavírus-fertőzésen átesőknek, illetve az első oltást legalább 22 nappal korábban megkapó személyeknek. Az oltáson vagy a fertőzés határidőn belüli legyőzéséről szóló igazoláson kívül a határátlépés pillanatában 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt ellenében is mentesülünk az izoláció kötelezettsége alól.

 

A szomszédos uniós tagállamok esetében a negatív antigénteszt felmutatása is elegendő, ami viszont nem lehet 24 óránál régebbi. Fontos, hogy antigéntesztet csak a szomszédos zöld besorolású országok esetében fogadnak el, minden más esetben negatív PCR-teszttel kerülhető el a karantén.

 

 hirdetes_300x300  

Az első adag oltástól számított 22 napon túl a beoltottakra vonatkozó szabályok érvényesek ránk Szlovákiában érve, ugyanakkor ez maximum a 90. napig tart – kivétel ez alól az egyadagos oltás. Vagyis, aki csak az első adagot feszi fel a kétadagos oltásokból, az az vakcinázástól számított 90 napig számít beoltottnak.

 

A mindkét oltással rendelkező személyek is rendelkeznek határidővel, ám jóval hosszabbal: beoltott „státuszuk” az első oltástól számított 12 hónapig érvényes. Az egyadagos oltások esetén (ilyen a J&J vakcinája) a szabály ugyanez: 22 nap és 12 hónap.

 

Országonként eltérőek lehetnek a feltételek

 

Egyelőre még nincs uniós oltási igazolvány, globálisra pedig aligha lehet számítani. Az elemzők már korábban is jelezték, hogy az egyes országok (még az EU-n belül) különböző feltételeket szabhatnak a beutazókra, más szabályok lehetnek érvényesek a beoltottakra, az egy oltással rendelkezőkre, de másképp kezelhetik a negatív teszteket is. Mindenképp érdemes az általunk választott célország tekintetében tájékozódni.

 

Szlovákia azonban már kétoldalú megállapodást kötött Magyarországgal, Csehországgal, Ausztriával és Horvátországgal, amely szerint ezek az országok elismerik beoltottnak a szlovák állampolgárt, aki legalább 22 napja megkapta az első adag oltását. Hasonló egyezségről tárgyal Szlovákia Szlovéniával is.

 

Hétfő reggel hat óra

 

Az új szabályok és feltételek június 14-től, reggel 6 órától lépnek érvénybe. Aki korábban érkezne vissza Szlovákiába, az még a jelenlegi szabályok szerint kénytelen eljárni. Érdemi különbség az oltottak esetében van, a még aktuális rendelkezések szerint beoltottnak a vektoros vakcina (AstraZeneca) első adagjai után négy, vagy az mRNS-vakcina második vakcinája után két héttel minősülünk.

 

Ha valaki mégis karanténba kényszerül, mert nem teljesíti a fenti feltételeket, annak sem kell túlságosan aggódnia. Az izoláció egy negatív PCR-teszttel vagy Szlovákiában végzett antigénteszttel megszakítható, már az első napon.

 

Még egy fontos határidőről érdemes képben lenni: a koronavírus-fertőzés átvészeléséről szóló igazolás a fertőzést kimutató PCR-tesztet követő 11. naptól számított 180 napig érvényes.

 

Vörös ország, nehéz ügy

 

Aki vörös besorolású országból érkezik Szlovákiába, annak jóval keményebb feltételeknek kell megfelelnie, ezek az országok ugyanis még kockázatosnak minősülnek. Visszaérve Szlovákiába 14 napos karantént kell tartani, amit leghamarabb egy 8. napon végzett, negatív eredményt hozó PR-teszttel lehet megszakítani. A gyerekeknek nem kell tesztet végeznie, a karantékötelezettségük akkor ér véget, amikor a többieknek a háztartáson belül.

 

Vörös ország esetén nem mentesülnek a karantén alól a beoltottak és a fertőzéssel védettséget szerzők sem, az ő esetükben 8 napos karantén van előírva. Ez alól csak azok mentesülnek, akik beoltottnak számítanak, Szlovákiában rendelkeznek állandó vagy bejelentett lakhellyel és az adott vörös besorolású országban vannak munkaviszonyban – illetve ennek fordítottja esetén.

 

Vörös besorolású ország esetén nem elég a karantén megszakításához az antigénteszt, csak a PCR-teszt jöhet szóba.

 

További részletekről korábbi cikkünkben olvashatnak:

 

Június 14-től módosul az utazási szemafor. A turistacélpontnak számító Egyiptom fekete besorolásba kerül

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.