Nyitókép forrása: geneproof.com

 

A koronavírus okozta gyulladásos folyamat reaktiválhatja az Epstein-Barr-vírust, ez okozhatja a hónapokig is eltartó, kemény tünetekkel is járó posztcovid-szindrómát – derül egy friss tanulmányból a a Medical Xpress szerint.

 

A posztcovid-szindróma fáradékonyságot, izomfájdalmakat, ködös tudatállapotot, rejtélyes kiütéseket is okozhat. A koronavíruson átesett betegek 30 százalékánál jelentkezik. Legalábbis ezt mutatta ki a mostani tanulmány.

 

A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az Epstein-Barr-vírus (EBV) reaktiválódása okozza a posztcovidot. Legalábbis a kapcsolatot a tanulmány készítőinek sikerült statisztikailag összefüggésbe hozniuk. Az EBV reaktiválását a jelek szerint a koronavírus okozhatja.

 

 hirdetes_300x300  

„EBV-antitest teszteket végeztünk COVID-19-ből felépült betegeken, és összehasonlítottuk a posztcovid-szindróma tünetek és az EBV reaktiváció előfordulását”

 

mondta Jeffrey E. Gold, a tanulmány vezető szerzője.

 

„A posztcovid tünetekkel küzdők többsége pozitív volt EBV-re, de a kontrollcsoportnál (posztcovid tünetekkel nem rendelkezőknél – a szerk.) csak 10 százalék volt az aránya”

 

tette hozzá.

 

Külön érdekesség, hogy azoknál is megfigyelhető volt az EBV reaktiválódása, akiknél a koronavírus-fertőzés tünetmentesen zajlott le.

 

A tanulmány szerint az EBV reaktiválódása egyidőben történhet a koronavírussal történő megfertőződéssel.

 

Nagy-Britanniában 2 millióra teszik a posztcovid-szindrómával küzdők számát. A legtöbbjük fáradékonyság és izomfájdalom miatt panaszkodik, a második leggyakoribb tünetcsoport közé tartozik a légszomj, szorító érzés a mellkasban, és mellkasi fájdalom.

 

Az EBV egyébként az egyik leggyakoribb embert is megfertőző vírus, ami a herpeszvírusok közé tartozik. Világszerte előfordul, az USA-ban 35-40 éves korra az emberek 95 százaléka hordozhatja magában a kórokozót. Fejlődő országokban már két éves kor előtt a többség megkapja a vírust.

 

Az EBV által okozott egyik betegség a mononucleosis infectosa , amelynek tünetei a láz, torokfájás, megnagyobbodott nyirokcsomógok, de a posztcovid-szindrómával kapcsolatba hozott fáradékonyság, nagyfokú gyengeség is a rovására írható. Sok esetben lép- és májmegnagyobbodással is jár, az előbbi az immunrendszert gyengíti, az utóbbi emésztési problémákkal függ össze.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.