Nyitókép forrása: pxhere.com

 

A 90 éves, beoltatlan belga nő esete igazolta a kutatók eddig csak elméleti felvetését, hogy egy személy egyszerre két koronavírus-törzzsel is megfertőződhet. Az áldozat még márciusban hunyt el, de a járványügyi szakértők hétvégén zajlott európai kongresszusán mutatták be az esettanulmányt, amely legalább olyan aggodalmat keltő, mint a koronavírus mutálódási sebessége.

 

Az idős nő március elején került a belgiumi Aalst kórházba, egy nappal később PCR-teszttel igazolták a koronavírus jelenlétét, majd röviddel ezután megjelentek és gyorsan súlyosbodni is kezdtek a légzőszervi tünetek. Öt nappal a légzőszervi tünetek első megjelenése után bekövetkezett a halál.

 

A tanulmány azt is leszögezi, hogy az áldozat nem volt beoltva egyetlen koronavírus elleni vakcinával sem.

 

 hirdetes_810x300  

A tanulmányt bemutató orvosok szerint egyelőre még nem tudták igazolni, hogy a két (alfa, tehát brit, és béta, tehát dél-afrikai) mutáció együttes jelenléte okozta az elképesztően gyors és rendkívül súlyos fertőzés-lefolyást. De ha ez bebizonyosodna, akkor újabb problémával szembesül a tudományos világ.

 

„Ennek a jelenségnek (két mutáció együttes jelenléte – a szerk.) a globális előfordulást minden bizonnyal jelentősen alábecsülik, a fokozottan figyelt mutációk korlátozott vizsgálata és a társult fertőzések genomszekvenálással való azonosítását lehetővé tevő egyszerű módszer hiánya miatt”

 

idézte a CNBC Dr. Anne Vankeerberghent, az esettanulmány vezető szerzőjét, aki az aalsti kórház molekuláris biológusa.

 

A tudósvilág azonban nem először találkozott kettős fertőzésekkel. Januárban egy brazul tudóscsoport arról számolt be, hogy két embert egyszerre fertőzött meg a koronavírus brazil variánsa (Gamma-variáns) és egy Rio Grand do Sul-ban azonosított másik mutáció, amit jelenleg is kutatnak.

 

CNBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!