Nyitókép forrása: pxhere.com

 

A friss brit tanulmány szerint a koronavírus-fertőzésen átesett 19-49 évesek negyven százalékánál vesével, tüdővel vagy más belső szervekkel kapcsolatos egészségügyi problémák merültek fel. A kutatás több 73 ezer ember adatait vizsgálta meg 302 brit kórházban a koronavírus első hulláma idejéből (2020-ból) – írja a BBC.com.

 

Az eredmény arra utal, hogy a koronavírus nem csak az idősek és betegek számára jelent tartós veszélyeket, hanem a fiatalok számára is.

 

„Az adatok megerősítik azt a tényt, hogy a COVID-19 nem influenza, és még  fiatal felnőttek is súlyos komplikációkat szenvedhetnek el, ezért több eset további ellenőrzést és vizsgálatot követel”

 

fogalmazott a kutatás vezetője, Calum Semple professzor. A tanulmány a brit egészségügyi minisztérium, a közegészségügyi hivatal és több egyetem közös munkája. Elsősorban a koronavírus okozta szövődményekre összpontosítottak. Az eredményeik szerint a fertőzés miatt kórházba kerülő felnőtt személyek felénél legalább egy szövődmény kialakult, leggyakrabban vesekárosodás lépett fel, a második helyen a tüdő-, a harmadikon a szívkárosodás szerepel.

 hirdetes_300x300  

 

Meglepő mértékben érinti a fiatalabbakat is

 

Ami meglepő volt, hogy a fiatal, 50 év alatti kosztálynál is elég nagy számokat kaptak. Az 50 év felettiek felénél legalább egy szövődmény alakult ki, de a 30-39 évesek 37-százalékának szintén legalább egy szervi károsodást kimutattak, ahogy a 40-49 évesek 44 százalékánál is.

 

A kutatók egyelőre nem értik, pontosan milyen folyamat húzódik meg a szövődmények kialakulása mögött. Az egyik elmélet szerint a koronavírus ellen harcoló szervezet immunrendszere gyulladásos választ ad a fertőzésre, emiatt azonba az egészséges szövetek is károsodnak.

 

Mindemellett az életkor az egyik legmeghatározóbb tényező a súlyos Covid-fertőzés azonosításában. A járvány kitörése óta Angliában a COVID-19 miatt kórházba szállított több mint 400 ezer beteg 62 százaléka 65 év feletti volt. Mivel az idősebb generációk átoltottsági szintje most a legmagasabb, ez azt is jelenti, hogy a kórházi ápolásra szorulók átlagéletkora csökken. És ez az Európa legjobb átoltottsági mutatójával rendelkező Nagy-Britanniában már érzékelhető is:

 

A július 4-ével végződő héten mindössze 17 olyan beteg került be az angol kórházakba, akik 85 évnél idősebbek voltak, ugyanakkor 478 volt a 25-44 év közötti, kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek száma.

 

A kutatás két dolgot mindenképp erőteljesn igyekszik kihangsúlyozni. Az egyik, az oltások hasznosságát és szükségességét. A másik pedig a „hosszú COVID-szindróma”, amelynek részei lehetnek a belső szervek fent leírt károsodásai.

 

körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!