Nyitókép: Körkép.sk

 

1944 augusztus 2-án 1200 szlovákiai roma embert végeztek ki kegyetlenül a nácik Auschwitz-Birkenauban. Ennek emlékére a Roma Világszövetség 1972-es kongresszusának határozata alapján lett ez a nap a Roma holokauszt nemzetközi emléknapja. A szervezet kezdeményezte, hogy augusztus 2-án, délben, egyperces csenddel emlékezzenek meg a holokauszt roma áldozatairól.

 

 hirdetes_300x300  

 

A nácik 1944 augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszaka számolták fel az auschwitz-birkenaui II/E roma tábort, kivégezve utolsó 3000 lakóját is. Egyik egykori táborlakó így emlékszik vissza az eseményekre:

 

Egyik éjjel a férfiak tábora több ezer ember kiabálására ébredt. Amint kiléptünk a barakkokból, láttuk, mi történt. A cigányok táborát fényszórók világították meg, a cigány férfiakat, nőket és gyerekeket az SS-ek sorba állították ötösével, hogy a krematóriumba vigyék őket. A szerencsétlenek minden erejükkel ellenálltak, olyan hangosan kiabáltak, hogy egész Birkenauban hallatszott. A dulakodás egész éjjel tartott, de reggelre a cigányok tábora már üres volt.”

 

 

A Roma holokauszt úgy is ismert, mint Porajmosz, ami romani nyelven elpusztítást jelent. A Náci Németország igyekezete volt, hogy a romákat kiéheztesse a második világháború alatt. Adolf Hitler kormánya 1935 november 26-án kiadta a zsidóellenes Norinbergi törvények kibővítését, amelyben a romákat egy kategóriába sorolta a zsidókkal, ők lettek a tiszta faji állam ellenségei. A történészek szerint 220 000 – 500 000 roma embert gyilkoltak meg Európában, de van olyan történész, aki ezt a számot 1,5 millióra teszi.

 

Erről az eseményről emlékeztek meg a Holokauszt emlékművénél, Rimaszombatban. Az ünnepi szónokok kifejezték reményüket, hogy soha ilyen esemény nem ismétlődhet meg.

 

Horváth Csaba

 

A megemlékezés szervezője az Opre Roma szervezet, amelynek nevében Horváth Csaba beszélt. Többek között sajnálkozását fejezte ki, hogy a közelmúltban elhunyt a rimaszombati zsidóság vezetője, Dušan Rybár és a rimaszombati romák ikonikus alakja Kökény (Kotyer) Béla, akinek elvesztésével a romák szegényebbek lettek.

 

György Béla

 

A megemlékezésen tiszteletét tette és ünnepi beszédet mondott Peter Pavlik, a Járási Hivatal elöljárója, Richard Duda, a Szlovákiai zsidó hitközségek központi szövetségének elnöke, Anna Tömösváryová, a Rimaszombati zsidó hitközség elnöke és több polgármester.

 

Radics Jenő

 

Radics Jenő Mártonfala polgármestere is a felszólalók között volt:

 

„Ma a borzalmas bűnökre és azok következményeire emlékezünk, amelyeket a nácik követtek el a világháború alatt a roma lakosságon. Sajnos elmondhatjuk, hogy ez a folyamat folytatódik, csak azzal a különbséggel, hogy a fekete egyenruha elegáns zakóra cserélődött, amiben a parlamentben és más vezető pozícióban ül ma is az ellenség”

 

– mondta.

 

Peter Pavlik

 

A résztvevők ezután megkoszorúzták az emlékművet. A szép emlékműről el kell mondani, hogy a Medvesaljáról elszármazott Mag Gyula szobrászművész alkotása.

 

A Körkép.sk megkérdezte György Bélát, az ismert rimaszombati roma aktivistát, mennyire elégedett a mai megemlékezéssel?

 

„Nagyon fontos dolognak tartom, szükséges, hogy minél több ember értesüljön arról, hogy valaha ilyesmi megtörténhetett. Ennek nem szabad megismétlődnie. Ehhez mérten a szervezést jónak tartom, gondolom, így sokan megismerkedhetnek a Roma holokauszttal, megtudhatják, mi is az a Porajmosz”

 

– mondta el portálunknak György Béla.

 

Richard Duda

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

Felhasznált forrás: Wikipédia

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.