Nyitókép forrása: bgazrt.hu

 

Közel másfélezer külhoni magyar szervezet nyert támogatást a Nemzeti Újrakezdés Program első szakaszában – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
.

 

Potápi Árpád János felidézte: a kormány 2011 óta hirdet pályázatokat a külhoni magyar szervezetek számára működés, fejlesztés, eszközbeszerzés, rendezvények, programok támogatása céljából. Idén azonban a korábban több program részeként nyújtott támogatásokat és pályázati felhívásokat Nemzeti Újrakezdési Program címmel egységesítették.

 

Az első kiírásban működésre, fejlesztésre, eszközbeszerzésre lehetett pályázni hat kategóriában – oktatás, kultúra, egyház, sport, ifjúsági, cserkész- és közösségi, valamint diaszpóra -, április 15-étől május 14-éig. A támogatási keretösszeg 1,5 milliárd forint volt, amelyből a szervezetek 300 ezer és ötmillió forint közötti összeget igényelhettek vissza nem térítendő támogatásként.

 

 hirdetes_300x300  

Az államtitkár elmondta: 3223 pályázat érkezett, amelyek támogatási igénye a rendelkezésre álló összeg csaknem nyolcszorosa, mintegy 12 milliárd forint volt. Formai hiba miatt 76 pályázatot el kellett utasítaniuk, az érvényes pályázatoknak azonban majdnem fele, 1464 nyert pénzt.

 

Erdélyből 795 pályázat nyert 581 millió forintot, a Felvidékről 173 pályázat 207 millió forintot, Kárpátaljáról 118 pályázat 128 millió forintot, a Muravidékről 36 pályázat 40 millió forintot, a Drávaszögből 35 pályázat 42 millió forintot, a Vajdaságból 98 pályázat 152 millió forintot és a diaszpórából 209 pályázat 350 millió forintot.

 

Potápi Árpád János megjegyezte: a támogatási összeg 23,3 százalékát a diaszpórából érkező pályázatok nyerték, döntően hévégi iskolák, óvodák működtetésére. Felhívta a figyelmet arra, a diaszpórában 2-2,5 millió magyar él, nagyjából annyi, mint – Magyarországon kívül – a Kárpát-medencében. Az alprogramok közül a kulturális és oktatási volt a legnépszerűbb.

 

Az államtitkár kiemelte: eddig is mindent megtettek a magyar identitás megőrzése, megerősítése érdekében és ezután is ezen dolgoznak.

 

A külhoni magyarság számíthat a kormányra a járvány utáni újraindításban is. Számukra minden magyar fontos, éljenek Magyarországon, a Kárpát-medence országaiban vagy a nagyvilágban – jelentette ki.

 

Az államtitkár augusztus 20. alkalmából köszöntötte a világ magyarságát és – mondta – azt kívánja, bárhol éljenek, méltó módon tudjanak megemlékezni államalapító Szent István királyról, az államalapításról és arról, hogy „1100 éve közös történelmet írunk”.

 

A Nemzeti Újrakezdés Program második részében a külhoni magyar szervezetek programok és rendezvények támogatására pályázhatnak.

 

A nyertes pályázók listája ITT érhető el.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.