Nyitókép: Körkép.sk

 

2021. augusztus 23-án két helyszínen adtak át református óvodát és bölcsődét a Felvidéken: Perbetén és Vágfarkasdon.

 

A perbetei Napraforgó Református Óvoda és Bölcsőde zöldmezős beruházásként 979 917 euróból valósult meg, ahol egy kétszer 20 fős óvodai és egy 12 fős bölcsődei csoport kapott helyet. Az építkezéshez a telket Nagy Béla nyugalmazott, perbetei származású református lelkész adományozta a falu központjában.

 

Nagy Béla nyugalmazott, perbetei származású református lelkész

 

 hirdetes_300x300  

Az ünnepi átadón többen köszöntötték az egybegyűlteket. A nemzet megtartását az alapoktól kell kezdeni, és ez az újabb református intézmény Isten hatalmát hirdeti. Aki Krisztus nevét ma a szájára meri venni – Magyarország Kormánya – az mellé az egyháznak oda kell állnia, hisz kettős vér is kötelez minket: a Krisztushoz és a nemzetünkhöz való elkötelezettség, hangsúlyozta Rákos Loránt református püspökhelyettes igei bevezetőjében.

 

Aki Krisztus nevét ma a szájára meri venni – Magyarország Kormánya – az mellé az egyháznak oda kell állnia, hisz kettős vér is kötelez minket: a Krisztushoz és a nemzetünkhöz való elkötelezettség, hangsúlyozta Rákos Loránt református püspökhelyettes

 

Grezsa István a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos köszöntőjében augusztus 20-ára utalva kiemelte, hogy az államalapítás minden Kárpát-medencében élő nép számára ünnep, hiszen a Magyar Királyság minden itt élő nemzetnek biztosított házat és hazát, és magyarként úgy erősíthetjük egymást, hogy a velünk élő népeknek békejobbot nyújtunk.

 

Grezsa István a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztosa Vágfarkasdon

 

Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár arról a felelősségről beszélt, mely a gyermekek nevelésén keresztül nemzetünk, országaink és Európa jövőjének építéséről szól. Nagy Béla nyugalmazott lelkész és Fekete Irén SZMPSZ-elnök köszöntő szavai után Erdélyi Zoltán perbetei lelkipásztor ismertette a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programba való csatlakozástól az oktatási minisztérium engedélyéig tartó időszak legfontosabb mozzanatait.

 

Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár arról a felelősségről beszélt, mely a gyermekek nevelésén keresztül nemzetünk, országaink és Európa jövőjének építéséről szól.

 

Az óvoda szeptember 2-án egy csoporttal indul, és a bölcsőde férőhelyeinek a száma is már félig megtelt. A településen továbbra is működik az önkormányzati magyar és szlovák óvoda, viszont a bölcsőde indulása egy teljesen új színfoltja a falunak.

 

Erdélyi Zoltán

 

Ovisok Perbetén

 

A perbetei Napraforgó Református Óvoda és Bölcsőde zöldmezős beruházásként 979 917 euróból valósult meg

 

Vágfarkasdon szintén zöldmezős beruházásként épült fel egy három csoportos református óvoda 930 000 euróból. Az ünnepi istentiszteleten a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Géresi Róbert hirdette az igét. Igehirdetésében a zsidók babiloni fogságból és kommunizmus 40 évéből való szabadulás között vont párhuzamot. Isten megszabadította népét, lehetőséget kínált az újrakezdésre, az újjáépítésre.

 

Vágfarkasdon szintén zöldmezős beruházásként épült fel egy három csoportos református óvoda 930 000 euróból.

 

A prédikáció a „Legyünk hálásak a meg nem álmodott, de megkapott csodákért!” zárógondolata után Grezsa István Magyarország lelki, vagyoni és politikai megerősödését hangsúlyozta, mely képessé teszi arra, hogy a Kárpát-medencei magyarságot egy közösségbe szervezze, és így a magyar újra a nagy nemzetek közé emelkedhet. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a mai mainstream bármennyire is igyekszik a globális értékeit hirdetni, a keresztény értékek képviselete a megtartó erő a jövőre nézve.

 

Szalagátvágás Vágfarkasdon

 

A Körkép kérdésére Erdélyi Anita helyi lelkipásztor elmondta, hogy a vágfarkasdi református gyülekezet átvette a helyi önkormányzattól a magyar tanítási nyelvű óvodát. Az átvételt hosszas tárgyalások előzték meg, a résztvevők – polgármester, alpolgármester, az összevont óvoda és iskola igazgatónője, gyülekezet lelkészei – teljes egyetértésben jutottak el erre a döntésre, melyet a szülők is támogattak.

 

Erdélyi Anita, Vágfarkasd

 

Az eddig két csoporttal működő magyar óvoda a református gyülekezet szárnyai alá kerülve szeptembertől három csoporttal nyitja meg kapuit, és az elmúlt tanévhez képest az addigi 40 gyerek helyett már 52 kisgyermek részesül magyar nyelvű óvodai képzésben.

 

Ovisok Vágfarkasdon

 

Édes Enikő

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.