Nyitókép forrása: Hatvan, 2021. augusztus 3. Oltáshoz készítik elõ a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztetõ adagját a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelõintézet oltópontján 2021. augusztus 3-án. MTI/Komka Péter

 

A koronavírus okozta ritka vérrögképződések előfordulása jóval gyakoribb, mint a Pfizer- és AstraZeenca-vakcinák okozta vérrőgképződéses eseteké – derül ki egy új brit tanulmányból, amelyet az Oxford Egyetem készített (megjegyezzük, hogy az Oxford részt vett az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának kifejlesztésében).

 

A The British Medical Journal tudományos lap hasábjain megjelent tanulmány szerint nagyon alacsony az olyan véralvadási problémák bekövetkeztének esélye, amelyek röviddel az AstraZeneca vagy Pfizer oltóanyagának felvétele után  jelentkeznek és kórházi beavatkozást igénylő vagy halált okozó trombózist okoznának.

 

A koronavírussal való megfertőződés esetében azonba a véralvadási problémák jóval gyakoribbak és jóval tovább fenn is állnak. A kutatók harmincmillió, legalább egy adag oltással beoltott személy adatait dolgozták fel, és megállapították, hogy a beoltottak esetében 10 millió beoltottra 7 agyi trombózisos eset jutott, ugyanakkor 10 millió koronavírus-fertőzött esetében az agyi trombózisok száma már 20, tehát csaknem háromszor több.

 

 hirdetes_810x300  

Az AstraZeneca oltása esetében 10 millió beoltottra 66 mélyvénás trombózis jutott, a koronavírus-fertőzöttek esetében azonban ez a szám összehasonlíthatatlanul magasabb: 12 614.

 

A Pfizer esetében 10 millió beoltottnál 143 szélütés fordult elő, míg 10 millió fertőzött esetén ez a szám 1699 volt. A kutatók egyúttal hangsúlyozták, hogy a vakcináknál az ilyen esetek előfordulása nem csak nagyon ritka, de csak nagyon rövid ideig tart, miközben a komolyabb tüneteket produkáló koronavírussal fertőzötteknél a véralvadási problémák a felgyógyulást követően még sokáig megmaradhatnak.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!