Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Esther Cuneo

 

A COVID-19-et okozó koronavírus, a SARS-CoV-2 valószínűleg „velünk marad”, és tovább mutálódik majd a világ a beoltatlan országaiban, amivel a járvány felszámolásának reményei tovább csökkennek – jelentette be a WHO szerdán.

 

„Úgy gondolom, hogy ez a vírus azért van itt, hogy velünk maradjon, úgy fejlődjön tovább, mint az influenza vírus, és a többi, életünket befolyásoló vírus egyikévé váljon”

 

fogalmazott Dr. Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Egészségügyi Vészelyzeti Programjának ügyvezető igazgatója. A WHO már korábban is jelezte, hogy alig van esély arra, hogy vakcinákkal maradéktalanul felszámolják a pandémiát, és úgy vélik – ahogy a Fehér Ház egészségügyi főtanácsaódja, és a vakcinagyártók zöme -, hogy a koronavírussal együtt kell tudnunk élnünk, ahogy együtt élünk az évről évre visszatérő influenzával is.

 

A WHO hangsúlyozta, hogy a gazdag országok nyújtották el a járványt a vakcinák felhalmozásával, ami a beoltatlan területeken lehetővé tette az influenza folyamatos mutációját, és új, ellenállóbb variánsok kialakulását.

 hirdetes_810x300  

 

A szervezet úgy véli, hogy továbbra is az először Indiában azonosított Delta-variáns a legveszélyesebb a mutációk közül, annak ellenére, hogy nemrég a Mű-variáns miatt kongatták a szakértők a vészharangot, amely akár vakcinarezisztens törzs is lehet.

 

Malajzia kormánya már bejelentette, hogy október végétől endémiává minősíti a világjárványt – tehát olyan járávnnyá, amely időről időre visszatér, akár az influenza.

 

A WHO illetékesei szerint ha járvány korai terjedésében más döntéseket hoznak meg a világ vezetői, valószínűleg ma máshol tartanak. Dr. Ryan úgy fogalmazott:

 

„Az emberek azt mondták, hogy elpusztítjuk a vírust, felszámoljuk a járványt. Nem, erről szó sincs, ez egy rendkívül valószínűtlen eshetőség”

 

CNBC.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!