Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia

 

Népes magyar zarándokcsoport vett részt Ferenc pápa szlovákiai látogatása zárómiséjén a Fájdalmas Szűzanya pálos rendi kegyhelyén, ahol Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára is részt vett a misén szerdán.

 

A misét a pápa a Szlovákia védőszentjeként tisztelt Fájdalmas Szűzanya szeptember 15-i ünnepnapján mutatta be, amely nemcsak egyházi, hanem állami ünnep, munkaszüneti nap is.

 

A Fájdalmas Szűzanya szobrát őrző templom alatti mezőn vatikáni források szerint mintegy ötvenezren gyűltek össze, ami a legmagasabb részvételi arány volt Ferenc pápa szlovákiai miséinek és más találkozóinak helyszínein.

 

 hirdetes_300x300  
Atmosféra poèas slávnostnej svätej omše, ktorú slúži pápež František na otvorenom priestranstve pri Národnej svätyni v Šaštíne pri príležitosti celonárodnej púte k Sedembolestnej Panne Márii. Šaštín-Stráže, 15. september 2021. Foto: SITA/Martin Medòanský

 

Sasvár utcáin hosszú sorokban siettek az emberek a misére, közöttük hálózsákos fiatalok, gyermekes családok és nagyon sok idős is.

 

Ferenc pápa a szlovákiai látogatását lezáró homíliában utazása lógójára emlékeztetett, melyen egy út vonala látható, felette egy szívvel. Az egyházfő azt mondta: Szűz Mária annak a hitnek a jelképe, amely „úton halad, egyszerű és őszinte érzelmek vezetik”. Úgy vélte, nem szabad engedni a „statikus” hit csábításának, amely megelégszik néhány szertartással vagy régi hagyománnyal, „váljon életetek az Isten és testvéreitek felé vezető szeretet-zarándoklattá”.

 

Kijelentette, a hitet nem lehet „az életet édesítő cukorként” megélni.

 

Pápež František (v popredí vpravo) v závere slávnostnej svätej omše na otvorenom priestranstve pri Národnej svätyni v Šaštíne pri príležitosti celonárodnej púte k Sedembolestnej Panne Márii. Šaštín-Stráže, 15. september 2021. Foto: SITA/Martin Medòanský

 

Hangsúlyozta, hogy hasonló utat járó prófétákra van szüksége Szlovákiának is. Kifejtette, hogy a világban nem az ellenségesség, hanem a kimagaslás jelét kell követni, elsősorban a keresztényeknek, akik „életükkel az Evangélium szépségét tudják mutatni, akik párbeszédet szőnek ott, ahol egymásnak feszülnek az álláspontok, akik a testvériséget ragyogtatják ott, ahol a társadalom gyakran megosztott és ellenséges, valamint a személyes és csoportos érdekek kerekednek felül, valamint akik őrzik és védik az életet ott, ahol a halál logikája uralkodik”.

 

A misén Veres András püspök képviselte a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát (MKPK). A konferencia elnökeként a szabadtéri oltárnál a pápa közelében foglalt helyet.

 

Tóth Tamás az MKPK titkára az MTI-nek úgy nyilatkozott: a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) budapesti zárómiséje után a szlovákiai látogatást záró szertartáson is részt akartak venni.

 

„Fontosnak tartottuk, hogy jelen legyünk, és ezzel is erősítsük a szlovák-magyar kapcsolatokat”

 

– mondta.

 

Pápež František (v popredí tretí z¾ava) a jeho dar – zlatá ruža, ktorý nesie v rukách jeho asistent (v popredí druhý z¾ava) poèas slávnostnej svätej omše na otvorenom priestranstve pri Národnej svätyni v Šaštíne pri príležitosti celonárodnej púte k Sedembolestnej Panne Márii. Šaštín-Stráže, 15. september 2021. Foto: SITA/Martin Medòanský

 

Molnár Tamás, a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora elmondta, hogy a misén elhangzott magyar nyelvű egyetemes könyörgést Vicián Tamás ministráns, pozsonyi egyetemista olvasta fel, akinek zakóján a NEK-kitűző volt látható. „Öröm számunkra hogy Budapesten ünnepelhettünk magyarként, és most itt lehetünk a magyar alapítású pálos rend Mária-kegyhelyén” – jelentette ki.

 

A népes cserkészcsapattal érkezett Farkas Zsolt, a szlovákiai Szőgyén plébánosa elmondta, hogy a sasvári kegyhely a szlovákok és a magyarság számára is jelentős, „hiszen a nagyszüleim is ide zarándokoltak, minden községben, családban megtalálható a Fájdalmas Szűz kegyszobra”.

 

A woman holding a rosary attends a Mass celebrated by Pope Francis in the esplanade of the National Shrine in Sastin, Slovakia, Wednesday, Sept. 15, 2021. Pope Francis celebrated an open air Mass in Sastin, the site of an annual pilgrimage each September 15 to venerate Slovakia’s patron, Our Lady of Sorrows. (AP Photo/Petr David Josek)

 

A pálos rend templomában látható Fájdalmas Szűzanya kegyszobrát 1564-ben Bakics Angelika, gróf Czobor Imre felesége állíttatta hálából, hogy Szűz Mária meghallgatta az imáját. A rend feloszlatása után a pálosok a 18. században távozni kényszerültek, majd 2017-től tértek vissza Sasvárra.

 

MTI

Megosztás:
Címkék: Ferenc pápa

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.