Nyitókép: TASR/AP

 

A szakemberek szerint a koronavírus-járvány harmadik hulláma másabb lesz, mint amilyen az előző volt. Az orvostudomány számra a „long covid“, azaz a „hosszú covid“ jelent majd kihívást – hívták fel a figyelmet a kardiológusok azzal kapcsolatban, hogy a COVID-19 betegség nemcsak tüdőproblémákat okozhat, hanem szív- és érrendszeri nehézségeket is. A helyzet megoldásában az ún. telemedicína segíthet.

 

„A COVID-19 fertőzés után vérnyomás-ingadozás, szívritmuszavar, szívizomgyulladás és akut szívelégtelenség is előfordulhat. A legveszélyesebb komplikációk közé a koszorúerek károsodása, valamint a miokardiális infarktus tartozik“

 

– magyarázta a Anna Vachulová, a pozsonyi Nemzeti Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetének (NÚSCH) kardiológusa. Hozzátette: a felsorolt betegségek azoknál a személyeknél is kialakulhatnak, akiknek korábban nem volt szív- és érrendszeri betegségük, emellett a covid a már meglévő betegség rosszabbodását is előidézheti.

 

 hirdetes_810x300  

A szakemberek feltételezése szerint a kórházi ágyakat a harmadik hullám idején elsősorban az oltatlan páciensek, illetve az egyéb más betegségekben szenvedő páciensek fogják megtölteni.

 

„Amíg a járvány kezdetén elsősorban az idősek és a polimorbid betegek kerültek kórházba, most a 40 év feletti, túlsúllyal, elhízással és cukorbetegséggel küzdő páciensek“

 

– magyarázták a szakemberek. Megjegyezték: a krónikus betegségben szenvedő pácienseket nehéz lefolyású covid fenyegeti. A szakemberek szerint a leghatékonyabb védekezést az oltás jelenti, amely a különféle betegségekkel küzdő személyek számára is alkalmas.

 

A szakemberek úgy vélik, a harmadik hullám idején sokat segítene, ha a pácienseket a telemedicínán keresztül lehetne menedzselni. Nagyon sok orvos még most is telefonon vagy e-mailen keresztül kommunikál a betegeivel, amit saját akaratukból, a szabadidejüket rááldozva tesznek, ezt a tevékenységet ugyanis nem fizetik pluszban. A telemedicínát az egészségbiztosító által fizetett, valós orvosi beavatkozásnak kellene tekinteni.

 

Mivel az orvosokat nem motiválják a telemedicína használatára, ezért a kórházakban és a rendelőkben tele vannak a várótermek páciensekkel.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!