Nyitókép forrása: wikpedia.com

 

Nyílt levélben fordult Ukrajna főügyészéhez, Irina Venediktovához Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke amiatt, hogy a Ternopil Megyei Tanács (Közgyűlés) elnöke nyilvánosan, élő televíziós műsorban uszított a kárpátaljai magyarok ellen.

 

Kedden az Ukrajina 24 tévécsatorna reggeli műsorának vendége, Mihajlo Holovko arra a magyar-orosz földgázszállítási szerződéssel kapcsolatban feltett műsorvezetői kérdésre válaszolva, hogy miként lehetne megoldást találni a kialakult helyzetre, és hogyan kell erre reagálni, úgy fogalmazott: „Van magyar diaszpóra, ezért Kárpátalján kicsit keményebben nekik lehetne menni, hogy megértsék.”.

 

Brenzovics László kárpátaljai portálokon csütörtökön ismertetett nyílt levelében rámutat: a ternopili megyevezető nagy nyilvánosság előtt, élő adásban elhangzott szavai azt jelentik, hogy meg kell „félemlíteni, fenyegetni, zsarolni, erőszakot elkövetni, üldözni Ukrajna polgárait nemzetiségi hovatartozásuk miatt”, azzal a céllal, hogy így gyakoroljanak nyomást Magyarországra.

 

 hirdetes_300x300  

Az önkormányzati vezető „cinikus felhívása nemzetiségek közötti ellentétet szít a Kárpátalján élő magyarok és Ukrajna többi állampolgára között. Ez a felhívás arra szólít, hogy korlátozzák az állampolgárok jogait azok nemzetiségi vagy nyelvi hovatartozása miatt, ami bűncselekmény” – mutat rá a KMKSZ elnöke.

 

Brenzovics László végezetül azt kéri az ukrán főügyésztől, hogy levelét kezelje úgy, mint bűncselekmény elkövetéséről szóló bejelentést, indítson vizsgálatot, valamint adjon erről megfelelő tájékoztatást a nyomozási adatbázis alapján.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.