„Molnupiravir” – 50 százalékkal csökkenti a kórházba kerülés veszélyét az új koronavírus elleni tabletta - Körkép.sk
Károly, Karola
  • HUF: 390.44
  • USD: 1.09
  • -1 °C
  • 4 °C
Mindennapjaink

„Molnupiravir” – 50 százalékkal csökkenti a kórházba kerülés veszélyét az új koronavírus elleni tabletta

A Merck & Co. amerikai gyógyszeripari vállalat kezdeményezni fogja a gyógyszer vészhelyzeti felhasználását

Nyitókép: Reuters

 

Felére csökkenti a koronavírussal fertőzött beteg kórházi kezelésének vagy halálának kockázatát az amerikai Merck & Co. gyógyszergyártó cég Molnupiravir névre hallgató kísérleti, szájon át bevehető tablettája a pénteken nyilvánosságra hozott klinikai vizsgálatok előzetes eredményei szerint.

 

A Merck és partnere, a Ridgeback Biotherapeutics, a lehető leghamarabb a gyógyszer vészhelyzeti használatát szeretné kezdeményezni. Amennyiben jóváhagyják, ez lenne a világ első gyógyszere a COVID-19 kezelésére.

 

A klinikai vizsgálatokban 775, enyhe COVID-19 tüneteket produkáló felnőtt vett részt, a résztvevők Molnupiravirt, illetve placebót kaptak 12 óránként öt napon keresztül.

 

A klinikai vizsgálatok során a placebót szedő betegek 14,1 százaléka került kórházba vagy hunyt el, míg a Molnupiravirt szedő betegek esetében ez az arány majdnem felére, 7,3 százalékra csökkent. A Merck szerint a gyógyszeres csoportban a vizsgálat 30 napja alatt nem jelentettek halálesetet, míg a második, placebós csoportban nyolc ember hunyt el.

 

A cég közlése szerint az év végéig tízmillió adag gyógyszert tud előállítani. Az amerikai kormány máris elkötelezte magát, hogy 1,7 millió adagot vásárol a vállalattól, ha azt az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala jóváhagyja.

 

A Molnupiravir a Reuters információi alapján állítólag modulálja az RNS vírust, hogy megakadályozza annak szaporodását. A koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztésében a Merck mellett a legnagyobb előrelépést eddig a Pfizer és a svájci Roche Holding AG cégek érték el.

 

Teraz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket