Nyitókép forrása: Esztergom, 2021. október 11. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Eduard Heger szlovák kormányfõ (b2), valamint Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere (j) és Eugen Szabó, Párkány polgármestere (b) a Mária Valéria híd átadásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Esztergomban 2021. október 11-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

A Párkányt Esztergommal összekötő Mária Valéria híd felújításának és átadásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, Esztergomban találkozott Orbán Viktor magyar és Eduard Heger szlovák kormányfő. Az újkori történelem során számtalan megpróbáltatáson átesett hídnál mindkét ország miniszterelnöke a hidak és a két ország jó viszonyának fontosságát hangsúlyozta. Azzal a különbséggel, hogy míg Orbán Viktor kritikával illette a Közép-Európát másodrangúként kezelő Brüsszelt, Eduard Heger méltatta és kihangsúlyozta Brüsszel szerepét a térségben.

 

Heger emlékeztetett, hogy húsz évvel ezelőtt az átadáson résztvevő mindkét (Orbán Viktor magyar és Mikuláš Dzurinda) miniszterelnök az EU szerepét hangsúlyozta, amely forrásokkal támogatta a híd újjáépítését. Visszatekintve pozitív történetként jellemezte a Mária Valéria híd elmúlt két évtizedét, mivel azt vállalkozók, hétköznapi emberek nap mint nap használnak.

 

„A híd megújítása mindkét félnek pozitív hozadékot jelent, amely újabb és újabb közös szlovák-magyar projekteket inspirál. Ez két jó szomszéd története, két sikeres uniós tagállam története”

 

mondta Heger, kiemelve, hogy a híd felújítása sikeres szlovák-magyar, de uniós forrásból finanszírozott projekt.

 hirdetes_810x300  

 

A Visegrádi Négyek kapcsán a közös infrastrukturális fejlesztési programokat emelte ki, mint a Via Carpathia, vagy a visegrádi gyorsvasút. Megemlítette a két ország között megépült vagy épülő új hidakat, energiaösszeköttetéseket. Ez utóbbival kapcsolatban kiemelte, hogy növelték az egész régió energiabiztonságát.

 

Heger köszönetet mondott a Magyarországgal közös eddigi együttműködésért, hangsúlyozta, hogy épp a világjárvány is lehetőséget adott ennek megmutatkozására, például mikor magyarországi szakemberek segítették Szlovákiát az országos tesztelés lebonyolításában, vagy a Szlovákiának küldött lélegeztetőgépek esetében is.

 

„Szlovákia és Magyarország két sikertörténet az Európai Unióban, a V4-es együttműködés tekintetében is”

 

Heger szerint olyan közös célok is összekötik a két országot, mint a migráció, az EU bővítése és az atomenergia. Méltatta a V4 magyar elnökségét, elsősorban azért, mert „sok jelentős és eredményes” találkozóra került sor.

 

„Szlovákia és Magyarország sok energiát fordított arra, hogy jók legyenek a kölcsönös kapcsolatok. Méltányoljuk ennek a folyamatnak az eredményeit, a konstruktív és nyitott kommunikációt, és a baráti légkört, amely viszonyunk természetes részévé vált. (…) Szlovákia folytatja azon törekvéseit, hogy a Magyarországgal fenntartott kapcsolat a kölcsönös tiszteleten és a kölcsönös előnyökön alapuljon”

 

mondta Heger, hozzátéve, hogy Szlovákia szeretne visszatérni a szlovák-magyar alapszerződésben lefektetett keretekhez.

 

A szlovák miniszerelnök azzal zárta:

 

„A Mária Valéria híd mindkét ország történetének és jelenének része, sikeres és inspiráló projekt a két város, a szlovákok és a magyar számára is. Remélem, a jövőben is az marad”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.