Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

 

Joe Biden amerikai elnök népszerűsége meredeken csökkent az elmúlt hónapokban. Ennek oka részben az, hogy az amerikai polgárok is belefáradtak a koronavírus miatti korlátozásokba – a probléma láthatóan nem csak Donald Trump korábbi elnök népszerűségét tépázta meg -, részben az, hogy Biden számos politikai hibát követett el, és képtelen keresztülvinni céljait a Demokrata Párt megosztottsága miatt. Arról nem is beszélve, hogy már két alkalommal is elszundikált a sajtó előtt egy hivatalos országközi csúcstalálkozón.

 

Az amerikai közvélemény viszonylag tudatában van és elfogadta, hogy a Delta-variáns megjelenése ismét a járványmutatók meredek emelkedését okozza, ám ennek ellenére a többség abban reménykedett, hogy visszatérhetnek megszokott életükhöz – ahogy azt Biden a választások előtt ígérte. Ez azonban nem történt meg, és a járvány körüli bizonytalanság a Biden-adminisztráció képességeit vonja kétségbe.

 

A cseh Aktualne.cz beszámolója arra hívja fel a figyelmet, hogy Trump nehezen követhető járványpolitikája után Biden is számos hibát követett el. Májuban például eltörölte a maszkviselési kötelezettséget a tömegközlekedési eszközök esetében, méghozzá egyik napról a másikra, mindenhol, pedig a tudományos közösség szinte egy emberként szólalt fel a túlságosan korainak tartott enyhítés ellen.

 

 hirdetes_300x300  

Májusban még a felmérések azt mutatták, hogy az amerikai választók 54 százaléka pozitívan tekint Biden elnökségére, ma ez a szám 43 százalékra olvadt, ráadásul a középosztály és a nem elkötelezett szavazók fordultak el tőle legnagyobb arányban. A Fehér Ház politikájában 10 „független” szavazóból 6 bízott Biden hatalomra kerülésekor. Ma arányuk már csak 37 százalékos. A demokrata kongresszusi képviselők némelyike pedig már kongatja a vészharangot: a számok alapján a Demokrata Párt jövőre elveszti a kongresszusi választásokat, 2024-ben pedig az elnökválasztásokat.

 

Változó perpektívák

 

A dolog érdekessége, hogy a mainstream sajtó a 2020-as amerikai elnökválasztások idején egy emberként sorakozott be a liberális Biden mögé, a sajtóetikát ésa  tényközlés szentségét sem restellték meggyalázni annak érdekében, hogy Trumpot leváltsák, helyére pedig Bident ültethessék. Mikor alelnöknek a bevándorló hátterű Kamala Harrist választották meg, sokan úgy vélekedtek, hogy a demokraták azért választották Bident, mert nyilvánvaló volt, hogy nem tudja kitölteni a teljes választási időt, így választások nélkül ültethetnek majd egy színesbőrű, bevándorló hátterű nőt az elnöki székbe.

 

Ma ott tartunk, hogy az egykor Bidenhez oly hűséges mainstream sajtó is kikezdte őt, kudarcait és mulasztásait hangsúlyozza. Például az afganisztáni kivonulás szégyenteljes hadműveletét, és persze a migránsválságot az USA déli határainál.

 

A problémákat tetézi, hogy a Demokrata Párt gyakorlatilag két szárnyra szakadt. A progresszívok és a régi liberálisok állnak egymással szemben, vitájuk pedig megbénítja a pártot a döntéshozatalban. A probléma gyökerét – mint szinte mindig – a pénz jelenti. A Biden adminisztráció jelentős országos infrastrukturális fejlesztéseket akar megvalósítani, emellett hatalmas szociális csomagot akar létrehozni jóléti és egészségügyi kiadások példa nélküli növelése céljából, és végül, de nem utolsó sorban az USA is szeretne a zöldebb gazdaságra áttérni. Legalábbis papíron.

 

A mérsékelt demokraták attól tartanak, hogy 3500 milliárd dollárnál (!) nagyobb összegnél már saját törzsválasztóik is elfordulnának tőlük. A progresszívok azonban csak arra tudnak gondolni, hogy ha nem költenek eleget a jóléti kiadásokra, akkor az ő választókerületük nyújtja be a számlát. A két szárny csak egyetlen dologban ért egyet: szarvashiba lenne nem kihasználni, hogy többségük van a kongresszusban és elnökük a Fehér Házban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!