Nyitókép forrása: intellinews.com

 

Rendkívül ritka jelenségre bukkantak Észtországban, Polva megyében. Úgynevezett patkánykirályt fedeztek fel, amely egy olyan „patkánycsomó”, ahol az állatok a farkuknál fogva szétválaszthatatlanul összegabalyodnak, és halálukig így is maradnak. A különös lelet rendkívülisége abban rejlik, hogy ebben a században mindössze ez a második, amiről a tudományos világ beszámolt. A Polva megyei patkánykirályt egy tyúkólban találták meg.

 

„Anyám reggel elment etetni a madarakat, kinyitotta az ajtót, és a patkányok az ajtó előtt voltak, mint egy tálcán lennének kiterítve. Közvetlenül az ajtó előtt fúrták volna be magukat egy lyukba, de fennakadtak”

 

idézte az észt sajtó Johan Uibopuu-t, a patkánykirály egyik megtalálóját. Az állatokat a Tartu Természettudományi Egyetem múzeumába szállították.

 

A patkánykirály kialakulásáról a tudomány elég keveset tud, feltételezések szerint egy túlzsúfolt fészekben a patkányok még kölyökkorukban gabalyodnak össze, és ha csak az egyikük szabadulni próbál, a csomó szorosabbra húzódik, és megpecsételi a sorsukat. Egy másik patkánykirályról készített röntgenfelvétel szerint a csomó annyira erős, hogy az egyedek mindegyikének eltört a farokcsontja. Az is rejtély, hogy miért nem rágják le a farkukat, tekintve, hogy a patkányok a túlélésükért igen agresszívek tudnak lenni.

 hirdetes_300x300  

 

A mostani patkánykirály 13 egyedet tartalmaz, de 1828-ból származó feljegyzések 32 egyedes csomót is említenek, Altenbugban 27 egyedes patkánykirályról számoltak be. Az utolsó dokumentált eset szintén Észtországhoz kapcsolódik, 2005-ben fedezték fel.

 

A különös jelenség a 16-18 században fordult elő leggyakrabban, valószínűleg a városok növekedésével megjelent nagy patkánypopulációk miatt. Egyes feljegyzések szerint a patkánykirály kifejezés nem pontos, eredetileg a francia „rout de rats”, vagyis patkánykerék néven emlegették a jelenséget, de később „roi de rats”-ként módosult a közbeszédben, ami patkánykirályt jelent.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.