Nyitókép forrása: SITA/Riccardo Antimiani/Pool via AP

 

Az olasz alsóháznak szerdán elvetette a baloldal által beterjesztett LMBTQ-törvényjavaslatot. Az elutasító határozattal végződő szavazás eredményét az olasz parlament felsőházában a jobboldali pártok, mint a Liga és az Olasz Testvérek szenátorai üdvrivalgással fogadták.

 

A Liga és az Olasz Testvérek az úgynevezett Zan-törvény leállítását kezdeményezte szerdán, a titkos szavazáson pedig kezdeményezésük mellett szavazott 154 szenátor – ellene 131-en voltak.

 

Az LMBTQ-törvényt az alsóház már 2020 novemberében jóváhagyta, elsősorban a Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom támogatásával. A javaslatot a Demokrata Párt képviselője, Alessandro Zan melegjogi aktivista dolgozta ki. Sokáig úgy volt, hogy meglesz a szükséges többség a törvényhez, a hét elején azonban elfogyott a többség Zan mögül. Más szavakkal: a baloldal képviselői is átszavaztak a jobboldal javára.

 

 hirdetes_300x300  

Nyilván sokat nyomott a latban, hogy a Vatikán az év elején aggodalmát fejezte ki Zan törvénye miatt, jelezve, hogy a javaslat sértheti az olasz állam és a Szentszék közötti kapcsolatokat leíró Lateráni egyezményt. A Vatikán az olasz jobboldali pártokkal együtt hangot adott azon aggodalmainak, hogy a Za-törvény korlátozhatja a véleménynyilvánítás szabadságát, sok katolikus konzervatív ember szemében a homoszexualitás bűnnek számít. Zan törvényjavaslata a homofóbiát súlyosbító körülményként kezelné az erőszakos bűncselekmények, a diszkriminációs és rasszista indíttatású bűntettek esetében. A törvény diszkrimináció-ellenes napot is kijelölne, amelyen a katolikus iskoláknak kötelező lenne részt vennie.

 

Matteo Salvini olasz jobboldali politikus, a Liga pártelnöke a titkos szavazás után kijelentette, hogy „a Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom arroganciája legyőzetett”, és ők felelősek a javaslat bukásáért, mert minden ésszerű kompromisszumot csípőből elkutasítottak.

 

ANSA, körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.