Nyitókép: A Seitenstettengasse látképe a Schwedenplatz felé. Itt gyilkolta meg a terrorista a harmadik áldozatát. (Körkép.sk/Orbán Gábor)

 

Ma egy éve, hogy 2020. november 2-án egy iszlamista terrorista tüzet nyitott Bécs belvárosában. A albán származású, de már Ausztriában született 20 éves elkövető, Kujtim Fejzulai, négy ártatlan civillel végzett, mielőtt a rendőrség speciális alakulata lelőtte. Habár az ámokfutás mindössze kilenc percig tartott, a téves információk és a segélyhívások tömege – egy óra alatt több mint 500 alkalommal hívták a rendőrséget – fokozta a pánikhangulatot és a hatóságok órákon át keresték az elkövető feltételezett társait.

 

Egy terrortámadás lehetősége akkor már hetek, sőt hónapok óta a levegőben lógott, így jóllehet a bécsieket nem érte váratlanul az ámokfutás híre, annak bekövetkezte mégis mindenkit meglepett. Egy évvel később, a támadás helyszíneit járva még mindig lövedék ütötte lyukak emlékeztetnek arra a végzetes kilenc percre.

 

2020. november 2-a nem sokban különbözött azoktól a napoktól, ami Bécs belvárosában várja a látogatót egy unalmas hétfői estén. Bár a kormány járványellenes intézkedései nyomán a másnap életbe lépő lezárások (lockdown) több embert csaltak az utcákra, a „Bermuda-háromszög” néven elhíresült partinegyed messze volt attól a látogatottságtól, ami a helyszínt hétvégenként jellemzi.

 hirdetes_810x300  

 

Majd 20 órakor segélyhívás érkezett a rendőrségre: „Lövések a Seitenstettengasséban”. Az ügyeletes diszpécser ekkor még nem sejtette, hogy a bécsi belvárosban elszabadult a pokol, hiszen a Schwedenplatz környéke leginkább egy drog- és hajléktalanparadicsomként jellemezhető, ahol a bűnözés a mindennapok része.

 

A bécsi terrortámadás helyszínei. (google maps)

 

Alig két utca távolságra Kujtim Fejzulai a Desider-Friedmann téren állt, ahol a Fleischmarkt felé nézve tüzet nyitott. Az itteni lépcsőknél halt meg a terrortámadás első áldozata.

 

(Körkép.sk/Orbán Gábor)
A Friedmann tér – innen indult véres útjára az iszlamista (Körkép.sk/Orbán Gábor)

 

Ezen a helyen halt meg a terrorista első áldozata. Kujtim F. odafent a fa magasságából tüzelt, majd a fehér háznál jobbra indult (Körkép.sk/Orbán Gábor)

 

Alig két perccel az első segélyhívást követően, amelyet az első órában 539 másik követett, már 15 rendőrjárőr – köztük a speciális „Wega” tagjai – sietett a helyszínre. 20 óra 3 perckor a Seitenstettengasséban az első két rendőr érintkezésbe lépett az elkövetővel – a rövid tűzpárbajban az egyik, 28 éves rendőr súlyosan megsebesült (egy másik verzió szerint a Schwedenplatzon sebesült meg egy rendőr).

 

Kujtim F. a Friedmann térnél történtek után ugyanis a Judengasse mentén alig pár tucat métert haladt, amikor automata fegyverével a Ruprecht téren lévő egyik étterem vendégeire nyitott tüzet, ahol halálos lövés érte második áldozatát.

 

A Judengasse a Friedmann tér felől nézve. Az elkövető tüzet nyitott a kép hátterében lévő épületre (fehér háztömb, leghátul), majd a boltívek mellett jobbra tért a Seitenstettengasséra, ahol összetalálkozott a helyszínre érő első rendőrjárőrrel. (Körkép.sk/Orbán Gábor)

 

Itt halt meg a terrorista második áldozata. (Körkép.sk/Orbán Gábor)

 

20 óra 5 perckor a rendőrségi rádiók már a „sebesült kolléga” információtól izzottak, a terrorista itt lőtte agyon közvetlen közelről harmadik áldozatát. A Seitenstettengasse végéhez érve ekkor balra fordult és a Schwedenplatz felé vette az irányt, majd a felvételek tanúsága szerint visszatért, végigvonult a Seitenstettengassén, majd újra a Schwedenplatz irányába váltott.

 

(Körkép.sk/Orbán Gábor)
A Seitenstettengasse látképe a Schwedenplatz felé. (Körkép.sk/Orbán Gábor)

 

A helyi izraelita hitközség kultúrközpontja lehetett a terrorista egyik eredeti célpontja (Körkép.sk/Orbán Gábor)

 

Az izraelita kultúrközponttal szembeni báron ma is golyóütötte lyukak (a „MEINZ” felirattól balra) tátonganak. (Körkép.sk/Orbán Gábor)

 

A tűzpárbaj nyomai a Seitenstettengasséban. (Körkép.sk/Orbán Gábor)

 

Ezen a helyen hunyt el a harmadik áldozat. (Körkép.sk/Orbán Gábor)

 

20 óra 8 perckor a támadó a Schwedenplatz felé tartva behatolt az egyik ottani ázsiai étterembe, ahol újabb áldozatot ért halálos lövés. Ezt követően újfent összetűzésbe került a rendőrség egységeivel, akik elől a Morzin téren keresztül a Ruprecht tér felé mozgott, ahol 20 óra 9 perckor a „Wega” kommandó egyik tagja véget vetett az ámokfutásnak. Addigra négy ember életét vesztette, további 23 pedig megsebesült.

 

A Seitenstettengasse vége, balra a Schwedenplatz. A sárga napernyőnél lévő ázsiai étterembe rontott be az elkövető, ahol megölte negyedik áldozatát. (Körkép.sk/Orbán Gábor)

 

Ebben az étteremben hunyt el a terrorista negyedik áldozata. (Körkép.sk/Orbán Gábor)

 

A Morzin tér látképe, háttérben a Ruprecht térrel (templom magassága). A rendőrséggel folytatott tűzpárbajt követően az elkövető a templom irányába hátrált, ahol azonban a „Wega” egyik kommandósa lelőtte. (Körkép.sk/Orbán Gábor)

 

A bécsi terrortámadás áldozatainak emlékköve a Friedmann téren (Körkép.sk/Orbán Gábor)

 

Orbán Gábor

A képek a szerző felvételei, minden jog fenntartva

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.