Nyitókép: Shutterstock

 

Több mint 2 500 orvos hajlandó benyújtani a felmondását, amennyiben a kormány nem javít a helyzetükön. A Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) által indítványozott nyilatkozatot több mint egy hónap alatt 2 511 orvos írta alá. A nyilatkozatban leszögezik, hogy amennyiben a kormány nem hajlandó javítani a szlovák egészségügy rendkívül súlyos helyzetén, akkor készek felmondani. A hírt Peter Visolajský, a LOZ elnöke jelentette be azzal, hogy az egészségügy helyzete ahelyett, hogy változott volna, inkább tovább rosszabbodott.

 

„A kórházi orvosok többsége nem lát okot arra, hogy önként egyetértsen a túlórákkal, ugyanis nem az orvosok, hanem a rendszer az, ami magára hagyja a pácienseket“

 

– közölte Visolajský, aki hozzátette, a kórházak működése elengedhetetlen anélkül, hogy az orvosok önként beleegyezzenek a túlórákba.

 hirdetes_810x300  

 

Hajlandóak „teljes meztelenségében” megmutatni az egészségügyet

 

Állítása szerint az orvosok többé nem hajlandóak elfogadni az egészségügy bomlását, és az egyre rosszabb feltételeket a páciensek számára, mivel sem a kormány, sem az egészségügyi tárca oldaláról nem látnak lépéseket a helyzet megoldása érdekében.

 

Visolajský szerint több mint 2 500 orvos nyilvánosan felszólította a kormányt, hogy hajlandóak „teljes meztelenségében“ megmutatni az egész szlovák egészségügyet, ami már most is csak az orvosok túlórázásainak köszönhetően működik.

 

A szakszervezet szeptemberben már figyelmeztetett erre a problémára, akkor 8 követelést fogalmaztak meg a kórházak helyzetének stabilizálására. Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszterrel is találkoztak, de Visolajský szerint a tárgyalások nem hoztak eredményt.

 

 „A minisztérium és a kormány univerzális megoldásnak állítja be a kórházhálózat optimalizációjával kapcsolatos reformot. Ez azonban nem fogja megoldani a problémát”

 

– jegyezte meg a szakszervezet vezetője. Elmondása szerint az is sajnálatos, hogy Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő egyelőre nem tudott időt találni az egyeztetésre.

 

A rendszer hamarosan felmondja a szolgálatot

 

A szakszervezet szerint a szlovák egészségügy „az utolsókat rúgja“, és a rendszerből az utóbbi időben több mint 1 200 egészségügyi nővér és több száz orvos távozott.

 

„Nem mi szabunk határidőt a kormánynak és a minisztériumnak, hanem a rendszer, ami hamarosan felmondja a szolgálatot. Előre tudtuk, hogy lesz harmadik hullám, és azt is, hogy nővérek és orvosok fognak távozni a kórházakból. És mit tett az állam, hogy ez ne történjen meg?“

 

– tette fel a kérdést Visolajský.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.