Nyitókép forrása: SITA/Sholten Singer/The Herald-Dispatch via AP

 

Érvelési verseny alakult ki a konkurens vakcinagyártó, a Moderna és a Pfizer között. Mindkét gyártó mRNS oltóanyagokat gyárt a koronavírus ellen. A friss tanulmány kimutatta, hogy a Moderna esetében jóval magasabb a 100 ezer főre jutó szívizomgyulladásos mellékhatások száma, mint a Pfizernél. A Moderna ezt elismerte, ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy készítménye továbbra is kiemelkedő eséllyel védi meg az embereket a súlyos lefolyású koronavírus-fertőzéstől, ráadásul jóval kevesebb az úgynevezett áttöréses megfertőződés a Modernával, mint a Pfizerrel beoltottak között. Áttöréses eset lényegében a vakcinázott ember újramegfertőződését jelenti.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Moderna most próbálja elérni az amerikai gyógyszerfelügyeletnél, hogy engedélyezzék 12-17 éves gyermekeknek gyártott COVID elleni vakcinájukat, a szívizomgyulladásról érkező jelentések tehát a gyanús időzítéssel jelentek meg.

 

A kutatás azt mondja, hogy a szívizomgyulladás mellékhatása elsősorban a fiatal beoltottak körében jelentkezik. A franciaországi adatok szerint a 12-29 év közötti férfiak körében 100 ezer beoltottra átlagban 13,3 szívizomgyulladásos eset fordul elő, míg a Pfizer esetében ez „csak” 2,7 eset/100 ezer fő.

 

 hirdetes_300x300  

Más tanulmányok ugyanakkor arra mutattak rá, hogy az enyhe és közepesen súlyos lefolyású fertőzéstől a Moderna hatékonyabban védi meg a beoltottakat, mint a Pfizer van a Janssen.

 

A Szlovák Gyógyszerfelügyelet szerint Szlovákiában eddig 257 ezer személyt oltottak be Modernával, és több mint 12 ezren vannak, akik már a harmadik adagot is megkapták. Nemkívánatos mellékhatásokról a Moderna esetében 1173 alkalommal érkezett bejelentés, 122 volt komoly.

 

cnbc.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.