Rajmund, Zelma
  • HUF: 358.66
  • USD: 1.13
  • -6 °C
  • 1 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Az Egyesült Államok felkerült a leépülő demokráciák listájára

Ilyen eddig még nem volt

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evan Vucci

 

Az Egyesült Államok felkerült azon országok listájára, ahol leépülőben van a demokrácia – írja a Portfólió.hu az Al Jazeera nyomán. A stockholmi székhelyű International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA)  nem kormányzati szervezet évente publikált állapotjelentése fél évszázada sorolja a világ 160 országát három csoportba: demokratikus rendszerekbe, hibrid rezsimekbe és autoriter országokba.

 

A demokratikusok között vannak különböző alkategóriák, ezek egyike a “leépülő demokráciák”, ahol például Magyarország, Lengyelország és Szlovénia is került (fontos közös nevezőjük a liberális mainstreammel szembeni szolgalelkűség hiánya és a migrációellenesség). A történelem során először azonban a felkerült ebbe az alkategóriába az Egyesült Államok is – az NGO szerint 2019 óta folyamarosan romlik az amerikai demokratikus berendezkedés helyzete.

 

Persze – nem meglepő módon – az események csúcspontját az IDEA abban látja, hogy Donald Trump vitatni kezdte a 2020-as amerikai elnökválasztások eredményét, amelyet Joe Biden demokrata jelölt nyert meg. (Érdemes kérdést vet fel a megfogalmazás: vajon az jelzi a demokrácia leépülését, hogy vitatják a választási eredményt, vagy ha kétségek merülnek fel a választások tisztaságát illetően? – a szerk.).

 

Az IDEA 2020-ban 98 demokratikus országot tartott számon, 20 hibrid rezsimet (köztük Oroszországgal, Törökországgal és Marokkóval), valamint 47 autoriter országot (Kína, Szaúd-Arábia, Etiópia, Irán, stb.).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2021. nov. 24. 13:11

A tobbi nyugati orszagokat meg a diktatura jellemzi.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket