Nyitókép: MTI

 

Decembertől Kelet-Közép-Európában is elkezdődhet a gyermekek oltása, miután az Európai Gyógyszerügynökség még e hónap legvégén – de legkésőbb december elején – engedélyezheti az 5-12 éves gyerekek oltását a Pfizer vakcinával világszerte.

 

A folyamatot természetesen nem lehet sürgetni, hiszen egyrészt minden a teszteredményektől függ, másrészt pedig a fejlesztők sem tudják befolyásolni, hogy a hatóságok megadják-e az engedélyt, és milyen gyorsan, és azt sem, hogy az oltási bizottságok tesznek-e majd ajánlást az új vakcina használatára. Ugyanakkor a gyártás előkészületei már elkezdődtek. Az oltóanyag ugyanaz, mint amelyet a 12 éven felülieknél használnak, de kisebb dózisú, így kevesebbet kell tölteni az ampullákba.

 

Nagyon érzékeny kérdésről van szó, hiszen nemcsak a vírustagadók akadályozzák a járvány csökkenését, hanem azok is, akik valamilyen más okból kifolyólag nem veszik fel az oltást. A gyermekek oltását illetően pedig Szlovákiában nagyon szkeptikus a hangulat, hiszen a szülők jelentős része nem hajlandó beoltatni gyermekét.

 hirdetes_300x300  

 

Magyarországon persze egészen más a helyzet, a járvány kezelését és az oltási kampány hatékonyságát, illetve az oltási hajlandóségot illetően egyaránt. Magyarországon ugyanis a beoltottak száma elérte a lélektani határt, a hatmilliót, de ez még mindig kevés ahhoz, hogy a járvány ne legyen az élet mindennapi akadályozója. A „lélektani határ” természetesen ebben a járványhelyzetben minden félmillió beoltott után jogos. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség pozitív döntést hoz a gyermekek oltását illetően, a magyar kormány engedélyezni fogja az 5-12 éves korosztály oltását Magyarországon.

 

Jakab Ferenc virológus szerint semmi nem rosszabb a koronavírusnál, és a kisebb gyerekeket is mielőbb oltatni kell, mert a delta-variáns rájuk is veszélyes lehet. Korábban Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy hétről hétre egyre több a koronavírusos gyerek. Míg korábban a gyerekek szinte észrevétlenül vészelték át a fertőzést, most jóval többen jelentkeznek tünetekkel.

 

Tekintsük át, hogy mi a helyzet a világ többi országában!  A Reuters hírgyünökség összeállításából kiderül, hogy mely országok azok, amelyek jóváhagyták vagy fontolgatják a gyermekek oltását, az Európai Unión belül országok közül:

 

Dániában júniusban jelentették be, hogy Covid-19 elleni oltásokat ajánlanak fel 12–15 éves gyermekeknek. Franciaországban is megkezdték a 12 évesnél idősebbek oltását, feltéve, ha van szülői beleegyezés. Németországban még augusztusban döntötték el, hogy minden 12–17 éves gyermek számára elérhetővé teszik a védőoltást. Ausztriában is oltják a 12–15 éves gyermekeket. Magyarországon is júniusban jelentették be, hogy elindulhat a 12–16 év közötti gyerekek oltása. Olaszországban május 31-én hagyták jóvá a Pfizer vakcina alkalmazásának kiterjesztését a 12–15 évesekre. Spanyolországban körülbelül két héttel a szeptemberi tanév megkezdése előtt kezdte a 12 és 17 év közötti gyermekek oltását.

 

Az Európai Unión kívüli országok közül pedig: Nagy-Britannia vezető egészségügyi tanácsadói csak szeptemberben javasolták azt, hogy a 12–15 évesek kapják meg a COVID-19 vakcina első adagját. Svájcban június 4-én engedélyezték a 12-15 évesek Pfizer-oltással történő oltását, míg a Moderna-oltást augusztusban tették hozzáférhetővé a korosztály számára.

 

S végül a világ más országaiban: Izraelben augusztusban már az emlékeztető oltásnál tartottak a 12 éves gyermekeknél. Ausztráliában szeptember 12-én jelentették be, hogy körülbelül egymillió 12–15 év közötti gyermekre kiterjesztik a COVID-19 elleni oltási akcióját. Hongkongban június 3-án jelentették be, hogy megnyitják az oltási programot a 12 éven felüli gyermekek számára. Japánban május 28-án hagyták jóvá a Pfizer vakcina használatát a 12 éves és idősebb korosztály számára. Brazíliában június 11-én hagyták jóvá a Pfizer vakcina használatát 12 éven felüli gyermekek számára. A kubai oltási kampányban már kétéves gyerekek is részt vehetnek.

 

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Államokban a szülők harmada már jelezte, hogy szeretné, ha gyermekét azonnal immunizálnák. A Fehér Ház egészségügyi szakemberei szerint elegendő mennyiségű Pfizer vakcinát vásároltak ahhoz, hogy az Egyesült Államokban mind a 28 millió, 5 és 11 év közötti gyermeket immunizálják a Covid-19-el szemben.

 

Tarics Péter

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.