Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Azok számára, akik a földgáut fűtésre is használják, jövőre akár 24 százalékkal is drágulhat az energiahordozó, közölte az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO). Azok, akik csak főzésre használják, 9 százalékkal fizetnek majd többet a jövő évben.

 

Abszolút számokban azt jelenti, hogy egy átlagos gázzal fűtő háztartás havi 19,18 euróval fizet majd többet az energiahordozóért, a gázzal főzők esetében néhány tízcentessel lódul csak meg a havi számla. Ezek az árak azonban még nem tartalmazzák a disztribúciós és szállítási díjakat.

 

A gáz árának 61 százalékát az energiahordozó maga, 39 százalékát pedig a disztribúciós és szállítási díjak teszik ki – ezek új árait az ÚRSO csak később hozza nyilvánosságra.

 

 hirdetes_300x300  

Az már most világos, hogy a jövő évre szabott árak nem csak az ideinél, de a múlt évinél is magasabbak lesznek. Idén ugyanis a koronavírus-járvány rendkívül alacsonyan tartotta az energiaárakat, így a 2020-as árszínvonaltól elmaradtunk. Jövőre azonban még a tavalyi árakra is rálicitálunk. Ez azt jelenti, hogy míg egy gázzal főző, fűtő és vizet melegítő háztartás éves kiadása az energiahordozóra idén 942 euró, múlt évben pedig 1066 euró volt, jövőre 1172 euró lesz. Vagyis, az ÚRSO számításai szerint, egy földgázzal fűtő átlagos szlovákiai háztartás éves kiadása az energiahordozóra 230 euróval fog nőni a 2022. év egészét nézve.

 

Egy gázt csak főzésre használó átlagos háztartás éves kiadása csak négy euróval emelkedik (64,81 euró a végösszeg).

 

Az ÚRSO számításai azért mérvadók, mert a három legnagyobb gázszolgáltató adatait vette alapul, ezek együtt a szlovákiai piac 80 százalékát lefedik.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!