Nyitókép forrása: Photo by Tmaximumge form PxHere

 

Kutatóknak sikerült izolálni a koronavírus új Omikron-variánsának egy olyan változatát, amelyet a hagyományos PCR-tesztek nem tudnak megkülönböztetni más variánsoktól. A szupervariáns új verzióját már kimutatták Dél-Afrikában, Ausztráliában és Kanadában is – közölte a The Guardian brit lap.

 

Az alvariáns a BA.2 jelzést kapta, és az eredeti Omikron változatól némiképp eltérő génekkel is rendelkezik. Hogy a különbség a gyakorlatban mit hoz magával, egyelőre a kutatók sem tudják.

 

Az a tulajdonsága azonban, hogy a hagyományos PCR-tesztekkel nem lehet megkülönböztetni a többi mutációtól, eléggé megnehezítheti az Omikron terjedésének valós nyomon követését. Ráadásul bár jelenleg csak 7 ilyen új Omikron-esetet észleltek, mivel nehezebben szúrható ki a tesztekből, ezért vélhetően jóval többször fertőzött már, akár a három említett országnál jóval több államban.

 

 hirdetes_300x300  

Fontos azonban kiemelni, hogy az új Omikron-variánssal történő megfertőződést is kimutatják a PCR-tesztek. A különbség az, hogy nem állapítható meg, melyik variánsról van szó.

 

Az Omikron novemberben felfedezett első variánsánál a PCR-tesztek még nagyon hatékonyan működtek, (még a Deltánál is könnyebben kimutathatónak bizonyult a vírustörzs – a szerk.), azokat tovább küldve a laborokba, viszonylag gyorsan megállapították, melyik mutáció a felelős a fertőzésért. A BA.2 esetében azonban csak egy jóval időigényesebb génelemzés fedi fel a valódi bűnöst.

 

A BA.2-t egyelőre nem tekintik külön variánsnak. Ám ha eltérő fertőzőképességet vagy súlyosságot mutat az Omikron első verziójához képest, akkor új név alatt az Egészségügyi Világszervezet felveszi a kockázatot jelentő variánsok listájára, ahol jelenleg többek között az Omikron is szerepel.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!