Nyitókép: iStock/Getty Images

 

A Tudomány Segít kezdeményezés szakemberei felhívták a figyelmet arra, hogy az omikron variáns rendkívül gyorsan terjed a világban, ezért az elkövetkezendő hetekben és hónapokban szinte mindnyájan megfertőződhetünk – beleértve azokat is, akik be vannak oltva vagy átestek a koronavírus-fertőzésen. A szakemberek hét pontba foglalták azokat a tanácsokat, amelyek betartásával nagyobb biztonságban tölthetjük a karácsonyi ünnepeket.

 

Oltás

 

 hirdetes_810x300  

Az oltás továbbra is megbízható védelmet nyújt a Covid-19 betegséggel szemben, viszont az omikron variánssal szemben a vakcina sem tud kellő védelmet biztosítani. A tudományos kutatások szerint azonban továbbra is a vakcina biztosítja a legjobb védelmet a súlyos lefolyású betegséggel szemben. Próbáljuk meg megérteni azokat, akik félnek a vakcinától, és igyekezzünk megosztani velük az oltással kapcsolatos pozitív tapasztalatainkat.

 

Reszpirátor

 

A következő, omikron által megbélyegzett járványhullám idején nehéz lesz tartósan védekezni a fertőzés ellen. Azonban mindannyian tehetünk valamit azért, hogy csökkentsük a nehéz lefolyású betegség kockázatát és mások megfertőzését. A jól felhelyezett reszpirátor jelentősen csökkentheti azt a vírustöltetet, aminek akkor vagyunk kitéve, ha fertőzött személlyel találkozunk.

 

Kisebb csoportok

 

Mindenki segíthet a fertőzés gyors terjedésének lelassításában, ezzel is csökkentve a kórházakra nehezedő nyomást. Sokat segíthet, ha a karácsonyi ünnepek alatt szájmaszk és reszpirátor nélkül csak kisebb csoporttal (legfeljebb 6 fő) találkozunk. Amennyiben belső helyiségben ennél több emberrel kerülünk kapcsolatba, ajánlatos a reszpirátor viselete. Ha betegnek érezzük magunkat, vonuljunk izolációba addig, amíg a betegség le nem cseng.

 

Tesztelés

 

A tesztek ugyan nem védenek a fertőzés átadásától, viszont fontos szerepet játszanak önmagunk és a környezetünk megvédésben. Amennyiben fertőzött személlyel kerültünk szoros kapcsolatba, korlátozzuk a kapcsolattartást a környezetünkkel, egy héten keresztül minden másnap csináljunk otthoni tesztet még akkor is, ha be vagyunk oltva. Abban az esetben is ajánlatos 3-4 naponta tesztet csinálni, ha a szeretteinkkel fogunk találkozni. Ne felejtsük el, hogy a gyenge elszíneződés is pozitív eredményt jelent!

 

Külföldi látogatók

 

Kérjük meg a külföldről érkező látogatóinkat, hogy az országba érkezésük előtt oltassák be magukat a harmadik adag vakcinával. Amennyiben olyan országból érkeznek, ahol magas az omikronos esetek előfordulása, gondoljuk át, szükséges-e a látogatása. Arra is kérjük meg a látogatónkat, azelőtt, hogy Szlovákiába utazna, teszteltesse le magát még akkor is, ha be van oltva. A külföldi látogatóknak az országba érkezés után is rendszeresen kellene magukat teszteltetniük, legalább naponta kétszer.

 

Immunitás

 

Télen a lehető legjobb szinten kell tartanunk az immunrendszerünket – rendszeresen járjunk ki a természetbe, sportoljunk, ügyeljünk a helyes életmódra és a kiegyensúlyozott táplálkozásra.

 

Nyugalom

 

Karácsonykor olyan tevékenységekkel foglalkozzunk, amelyek örömet szereznek. Kerüljük a stresszt, pihenjünk és töltsük az ünnepeket családunk, szeretteink körében.

 

TvNoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.