Nyitókép: SITA/Jozef Jakubčo

 

A karácsonyi ünnepek után az élő karácsonyfáról távolítsuk el a díszeket, és helyezzük ki a hulladékgyűjtő konténerek mellé. A települések többsége januártól biztosítja a karácsonyfák elszállítását, és azok újrahasznosítását – tájékoztatott az Envi-Pak zöld szervezet.

 

A szervezet egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a karácsonyi ajándékok után visszamaradt csomagolópapírok, dobozok és szórólapok nem vizesek vagy zsírosak, akkor a kék, papírgyűjtő konténerbe kell bedobni őket. A műanyag csomagolásokat, flakonokat és joghurtos tégelyeket a sárga, műanyaggyűjtő konténerbe kell belehelyezni. Ezeknek a tégelyeknek, flakonoknak azonban nem szabad folyadék- vagy ételmaradékot, esetleg kozmetikumot tartalmazniuk. A zöld szervezet arra is emlékeztet, hogy a fentebb említett szemetet a kidobás előtt préseljük össze. Az üvegből készült palackokat és a befőttesüvegeket a zöld, üveggyűjtő konténerbe kell kidobni, természetesen kiürítve.

 

 hirdetes_810x300  

A játékokból és a fénydekorációkból származó égőket, illetve elemeket azokban az üzletekben lehet átadni, ahol az adott termékeket árulják. A klasszikus villanykörte a vegyes hulladékba tartozik, viszont a fénydekorációk esetében elektromos hulladékról van szó, amelyeket gyűjtőudvarokban, illetve háztartási gépeket árusító helyeken költségmentesen vesznek át.

 

Amennyiben az ünnepek után a háztartásban romlott élelmiszer maradt, az állati eredetű étel- vagy élelmiszermaradékot a konyhai hulladékba kell elkülöníteni. A zöldségek és a gyümölcsök héja, a tojáshéj, valamint a teazacskó a biohulladékba tartozik, de az otthoni komposztálóban is lehet őket komposztálni.

 

A elhasznált konyhai olajat lezárt üvegben némelyik töltőállomáson, a szupermarketek közelében, illetve gyűjtőudvaron lehet leadni. Néhány településen a konténerek mellett a használt olajokra egy különálló gyűjtő is található.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.