Nyitókép forrása: a JJ MA Nagymegyer facebook-oldala

 

Már megszokhattuk, hogy az aktuális járványhelyzettől függően a művészeti alapiskolákat elsőként zárják be, majd a hullám elvonultával utolsóként nyitják meg. A minisztériumi rendelkezések miatt a diákoknak online kell zenélni, rajzolni, táncolni tanulniuk, ami lássuk be, nem egyszerű dolog. A távoktatás bár talán megvéd a koronavírus-fertőzéstől, de megnehezíti a művészlélekkel megáldott gyerekek tanulását, sőt, az is előfordulhat, hogy egyenesen eltántorítja őket a zene-, rajz-, tánctanulástól. Alábbi interjúnkban Csicsay Földes Évát, a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola igazgatónőjét kérdeztük.

 

November végétől ismét csak online formában tudnak oktatni iskolájukban. Mennyiben nehezíti ez a tanterv követését, a tananyag átadását?

 

Örülök annak, hogy az elmúlt években nagyon jó rendszert sikerült kialakítanunk, illetve működtetnünk, melynek köszönhetően a nehéz körülmények ellenére is folyamatos, és amennyire a helyzet engedte, minőségi távoktatást tudtunk biztosítani iskolánk minden tanulója számára. Mindezek ellenére a jelenléti oktatást természetesen semmilyen más módszer sem képes pótolni. Az online tanítás egy művészeti alapiskola esetében meglehetősen komoly nehézségeket tud okozni, mivel egy zeneiskolai foglalkozás teljes egészében gyakorlati jellegű.

 

 hirdetes_810x300  

Elengedhetetlen, hogy a tanár és a tanítvány együtt legyenek.

 

Egy hangszeroktatás során például fontos, hogy az oktató tisztán lássa a megfelelő kéztartást, az ujjrendet, az izmok lazaságát. Egy egyszerű kéztartás okozta hamis hangot például egy mozdulattal ki lehet javítani, viszont távoktatásban hosszú perceket, magyarázatot követel meg, mire meglátszódik mi okozza a problémát. A képzőművészeti szakon is nehézkes egy-egy technika helyes átadása, hiszen a tanuló mindössze a képernyőről tudja valamennyire lemásolni a szükséges menetet.

 

A csoportos oktatást igénylő szakok, mint például a néptánc, vagy a dráma még komolyabb kihívásokkal állítják szembe mind a tanárokat, mind a diákokat. Mivel ezen nehézségek leküzdése több időt igényel, ezáltal a tanítási órákból is kevesebb idő marad az effektív munkára, így a tanterv betartása is nehezebben követhető.

 

Csicsay Földes Éva, a -janiga József MA igazgatónője, forrás: a JJ MA Nagymegyer facebook-oldala

 

Nem nehéz a legkisebb diákoknak, akik csak most kezdenek hangszeren tanulni, vagy táncolni átállni az online oktatásra?

 

Mindannyian, az élet számos területén megtapasztaltuk már, hogy minden kezdet nehéz. Így van ez akkor is, ha egy kisdiák zenei, művészeti tanulmányokba kezd. Ahhoz, hogy a választott szakon sikereket érjen el, hogy örömöt okozzon neki az iskola utáni tevékenység, kezdetben számos új készséget kell kifejlesszen magában. Ez akkor is nehéz, ha a tanteremben a tanár személyes jelenlétében végzi a szükséges feladatokat, mozdulatokat.

 

Távoktatás során, amikor a tanuló egyedül van a szobájában és csak a laptop képernyőjén látja  a tanárát, mindez még komolyabb feladat. Képzeljünk csak el egy 6, vagy 7 éves gyereket, aki online oktatás keretein belül kezd például hegedűn játszani. A szülei nem jártak zeneiskolába, vagy, ha igen, akkor éppen nem hegedűre, tehát még csak segíteni sem tudnak. A tanár viedohívás formájában próbálja elmagyarázni, hogyan tartsa a tanuló helyesen a hegedűt, a vonót, így próbál segíteni, hogy megfelelően mozduljon a kar a vonó húzásakor, az ujjak jól helyezkedjenek el a hangszer nyakán, és még sorolhatnám…

 

Egy szó, mint száz, a távoktatás olyan kihívások elé állítja az elsős tanulókat, melyeknek köszönhetően egyáltalán nem lehet csodálkozni, ha egyik-másik növendék, hogy sporthasonlattal éljek, bedobja a törölközőt.

 

 

Több rendezvényüket is kénytelenek átformálni az online térbe. Mennyire fogékony rá a közönségük?

 

A tanév első felében még sikerült egy-két koncertet jelenléti formában megtartanunk, viszont a távoktatás ismételt elkezdése megkövetelte, hogy a hagyományos  koncertjeinket újfent az online térbe tegyük át. Az előző két hullám alatt eléggé komoly rutinra tettünk szert ezen a téren is, ezért technikailag nem jelent problémát a koncertek, esetleges rövidebb drámai előadások megfelelő minőségű rögzítése.

 

Ezeket az eseményeket elsősorban az intézmény Facebook-oldalán tesszük közzé, és a megtekintésekből, kommentekből azt mondhatjuk, hogy igénylik az emberek. Elsősorban természetesen a szereplő tanulók szülei, rokonai, barátai követik figyelemmel ezeket a megosztásainkat, de számos esetben az iskolához nem köthető, egyszerűen csak művészetet, zenét kedvelő hölgyek, urak is szívesen megtekintik növendékeink produkcióit.

 

 

A facebook-on kívül máshol is megtekinthetők az online koncertjeik?

 

Mint már említettem, az intézmény Facebook-oldala az egyik hely, ahova feltöltjük a rögzített koncerteket. Ezen kívül rendszeresen használjuk a YouTube video megosztó portált is. Most, a karácsonyi időszakban például naponta jelenik meg drámatagozatos tanulóink egy-egy rövid filmje, de például a karácsonyi koncertünk is megtekinthető a szóban forgó felületen. A hagyományszerűen a katolikus templomban tartott Ádventi koncertünket idén a templomban rögzítette a helyi kábeltelevízió stábja, és ezt az egy órás koncertet sugározták az ünnepek alatt.

 

Vannak olyan rendezvényeik, amelyeket nem tudtak megrendezni a járvány miatt? Készülnek esetleg ezek későbbi pótlására?

 

Koncertjeink az online térnek köszönhetően meg tudtak valósulni, és ennek nagyon örülünk. Viszont az előző tanévben terveztünk egy komoly ünnepi koncertet, és képzőművészeti kiállítást iskolánk egykori tanárának, és névadójának meg nem élt 75. születésnapja alkalmából. A korlátozások, a szigorú biztonsági előírások sajnos nem tették ezt lehetővé, de továbbra is terveink között szerepel, de ennek még csak a hozzávetőleges dátumát sem tudjuk, hiszen minden attól függ, miként alakul az ország helyzete a járvány szempontjából.

 

 

Üzen esetleg valamit iskolája diákjainak és tanárainak?

 

A kollégáknak elsősorban köszönöm, hogy sosem azt keresték hogyan nem lehet megoldani a váratlan helyzeteket, hanem azon voltak, hogy segítsenek megtalálni és kialakítani azt a tanítási rendszert, mely a távoktatás idején is tanulóink fejlődését szolgálja. Diákjainknak pedig köszönöm a kitartást, a szorgalmat és a megértést ezekben a mindenki életét egyformán nehezítő időszakban. Bízom benne, hogy ez lesz az utolsó tanév, melyet ilyen körülmények között kell teljesítsünk. Addig is jó egészséget kívánok minden kollégának, tanulónak, a tisztelt szülőknek és iskolabarátoknak.

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!