Nyitókép: Depositphotos

 

A házi kedvenceket nem szabadna szilveszter idején egyedül hagyni. A gazdinak egész idő alatt a kedvencével kellene lennie, ez ugyanis biztonságérzetet ad az állatnak – jelentette ki Ľubomír Kráľ, az Állatorvosi Kamara elnöke.

 

A kutyáknak, macskáknak és más háziállatoknak hatalmas stresszt jelent a petárdák és a tűzijátékok zaja.

 

„A félelem által kiváltott stressz állatonként változó, de a leggyakrabban rémült tekintetben, remegésben és görcsökben ölt testet“

 

 hirdetes_300x300  

– állítja Kráľ. Hozzátette, hogy az állatok félelmükben orientációs zavarokkal küzdhetnek, nyüszíthetnek és nyávoghatnak, valamint megközelíthetetlen helyekre próbálhatnak meg bebújni. Mindemellett hányhatnak, bevizelhetnek és hasmenéssel is küzdhetnek.

 

A stressz feloldásával már napközben is foglalkozni kell

 

A kamara elnöke szerint a stressz feloldásával nem csak éjfélkor, hanem már a nap folyamán is foglalkozni kell. A kutyákkal akkor kell kimenni sétálni, amikor még nyugalom van. Szintén kedvező lehet, ha az állatot a nap folyamán játékkal vagy hosszabb sétával fárasztjuk ki. A gazdinak még a petárdázás kezdete előtt tanácsos megetetnie a kedvencét. Kráľ szerint az állatok ezután könnyebben elalszanak, ami segíthet nekik az éjszaka átvészelésében.

 

A zajt és a fényeket az ablakok és az ajtók bezárásával tudjuk eliminálni.

 

„Húzzuk le a redőnyöket, sötétítsünk be a függönyökkel, és a kinti zajokat az állat számára kellemes hangokkal próbáljuk meg helyettesíteni“

 

– magyarázta Kráľ, hozzátéve, hogy az állatnak biztosítani kell a hozzáférést a kedvenc helyeire.

 

Az állatok lenyugtatására különféle készítmények – gélek, tabletták, cseppek, diffúzorok és nyakörvek – léteznek. Az Állatorvosi Kamara elnöke szerint a gazdinak szilveszter éjszakáján nem szabadna semmilyen emberi felhasználásra szánt gyógyszerrel kísérleteznie. Amennyiben a kutyának vagy a macskának nyugtatóra van szüksége, azt az állatorvosnak kell felírnia.

 

„A konkrét gyógyszer kiválasztását az állatorvossal kell megbeszélni az állat állapotának és szükségletének felmérésével“

 

– jegyezte meg Kráľ. Hozzátette: a gyógyszer beszerzését nem szabad az utolsó pillanatra hagyni, ugyanis a gyógyszer nem hat azonnal.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!