Nyitókép forrása: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán beterjesztette az orosz alsóház elé az „Orosz Föderáció állampolgársági törvényét”, amely elég radikális változásként tartalmazza, hogy állampolgárságot lehet igényelni az Orosz Föderáció államhatárainak megváltozása esetén is – derül ki a DenníkŠtandard.sk cikkéből.

 

A több módosítást is tartalmazó javaslat szerint orosz állampolgárságot igényelhetne az a személy is, aki legalább ötéves katonai szolgálatot teljesített az orosz hadseregben. A módosítások egyike elejét venné az állampolgárság megszerzése céljából köttetett érdekházasságoknak, még hozzá úgy, hogy a házasság önmagában már kevés lenne, közös gyermekre is szükség volna.

 

Egyszerűbb eljárás alá esnének az orosz állampolgárságot igénylő külföldi szakemberek.

 

 hirdetes_300x300  

A javaslat legérdekesebb és egyben legvitatottabb része ugyanakkor arról szól, hogy egyszerűsített eljárás alá esnének azok az igénylők is, akik „az Orosz Föderáció jelenlegi határainak keretein belül Orosz Föderáció, az Orosz Birodalom vagy a Szovjetunió területén éltek vagy tartózkodtak huzamosabb ideig”. Ez a passzus vonatkozna az ilyen személyek leszármazottaira is.

 

Ez bizonyos körülmények között azt is jelentené, hogy automatikus állampolgárságot igénylhetnének az oroszok által esetlegesen újonnan elfoglalt egykori szovjet területek. Bár a kormányzó Egységes Oroszország párt tagadja, hogy expanziós politika áll a háttérben, állításuk szerint olyan esetek rendezésére hivatott a törvény, mint a Krím-félszigeten élők. Mindenesetre nagy különbség nincs, Krímet ugyanis Oroszország annektálta – az egy másik kérdés, hogy ez milyen okokból és körülmények között történt.

 

Mások, például az orosz Állami Duma Független Államok Közösségéért felelős parlamenti bizottság alelnöke, Konsztantyin Zatulin szerint a javaslat ez utóbbi része visszaüthet, mert megerősítheti az „agresszív, határait bővíteni akaró Orosz Föderációról” szóló narratívákat.

 

DennikStandard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!