Nyitókép forrása: Unsplash.com

 

Egy új dán tanulmány szerint a koronavírus Omikron variánsának 2,7-3,7-szer nagyobb eséllyel sikerül megkerülnie a vakcina adta immunitást, mint a Delta-variánsnak.

 

Az Omikron jelenleg úgy vélik, hogy enyhébb (pontosabban, arányaiban kevesebb súlyos lefolyású fertőzést okoz), de sokkal gyorsabban képes terjedni. Ennek hátterében a kutatók több lehetséges okot sejtenek. Például, hogy tovább képes életben maradni a levegőben, gazdaszervezet nélkül, vagy hogy sokkal hatékonyabban képes megtapadni az emberi sejten, illetve hogy képes megkerülni a szervezet immunitását.

 

A dán Koppenhágai Egyetem és a Dán Statisztikai Hivatal közös kutatása során 12 ezer beoltott tagokból álló háztartást figyeltek meg, és megállapították, hogy a beoltottak között az Omikron 2,7-3,7-szer gyorsabban képes terjedni, mint a Delta-variáns.

 

 hirdetes_300x300  

Dániában a lakosság 78 százaléka van beoltva két adag vakcinával, a harmadik oltást a népesség 48 százaléka vette fel. A beoltottak 80 százaléka a Pfizer oltóanyagával van beoltva.

 

A tanulmány szerint a harmadik oltás variánstól függetlenül csökkenti a betegség továbbadásának esélyét.

 

CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!