Nyitókép forrása: SITA/Omer Messinger/Pool Photo via AP

 

Olaf Scholz német kancellár inkább személyes felügyelete alá vonná a német-orosz kapcsolatokat, ami azért érdekes, mert ezzel lényegében kivette a zöld külügyminiszter, Annalena Baerbock kezéből az oroszokkal folytatott párbeszéd irányítását. A hírt először névtelen forrásokra hivatkozva a Bild német lap közölte.

 

A Zöldekről tudni kell, hogy sokkal oroszellenesebb álláspontot képviselnek, a szocdem SPD, amelyhez Scholz is tartozik. Az SPD-nek mindig is szívügye volt például az Északi Áramlat 2 megépítése.

 

A Zöldek legerősebb embere, Robert Haback alkancellár nemrég kijelentette, hogy ha az oroszok megtámadnák Ukrajnát, az súlyos következményeket jelentene az Északi Áramlat 2 gázvezeték sorsára. A Zöldek nem csak klímapolitikai megfontolásokból ellenzik a gázfolyósó beüzemelését, hanem kifogásolják az orosz gáztól való német függés súlyosbodását is.

 

 hirdetes_300x300  

Az SPD ennél nagyságrendekkel enyhébb narratívákkal rendelkezik. Scholz korábban magánszektorbeli projektként emlegette a gázfolyósót, amelynek sorsáról nézete szerint nem szabad politikai vonalon dönteni.

 

A Bild értesülései szerint Scholz most saját kezébe venné a német-orosz külkapcsolatok irányítását, állítólag „új kezdetet” indítana a két ország kapcsolatában, és a tervek között szerepel egy német-orosz csúcs megvalósítása még januárban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.