Nyitókép: Buday Mária (Kaszás Margit, a Kicsinyek Kórusának alapítója, a fiatalon elhunyt neves színművész, Kaszás Attila édesanyja)

 

Ismét egy nagyszerű, ikonikus személyiséget veszített el a felvidéki magyarság …Bár szép kort él meg, mégis váratlanul távozott közülünk özvegy Kaszás Jánosné született Morvay Margit.

 

Margitka, vagy becenevén Gingi néni a felvidéki zenei élet egyik oszlopos tagja volt, hiszen a kórusmozgalom terén szorosan a nevéhez fűződik az alsó tagozatos kórusok életre hívása.

 

Kaszásné Morvay Margit 1936. január 24-én született Zsigárd községben. Mint az évszámból kitűnik, mindössze három hét választotta el, hogy betölthesse 86. életévét. Magas kora, valamint az átélt tragédiák súlya ellenére is megmaradt örökké mosolygó, kedves természete, utánozhatatlanul finom eleganciája, és csodálatra méltó szellemi frissessége.

 hirdetes_300x300  

 

Morvay Margit a Pozsonyi Tanítóképzőben szerezte tanítói oklevelét. Pályafutása első éveiben Vágfarkasdon tanított, férjével Kaszás Jánossal együtt.

 

1963-ban költöztek férje szülővárosába, Komáromba, ahol szeptembertől a Béke Utcai Alapiskolában (ma Jókai Mór AI) kaptak tanítói állást.

 

Az említett iskolában ekkor már egy nagyszerű, lelkes énekkar tevékenykedett. A máig működő gyermekkórust Pálinkás Zsuzsanna matematika-fizika szakos tanár alapította, még az 1960/61-es tanévben, melyet később, 1965-ben Stirber Lajos zenepedagógus vett át.

 

Látva a közösségi éneklés sokirányú jótékony hatását és a nagyszámú gyerekcsoportot, az 1970/71-es tanévben valósulhatott meg Kaszás Margit nagyszerű kezdeményezése, hogy az alsó tagozatos kisdiákokból külön kórus alakuljon, mintegy előkészítője a felső tagozatosok kórusának. Példája nyomán sorra alakultak a városban, később egész Felvidék-szerte az alsó tagozatos gyermekkórusok.

 

A Béke utcai „Kicsinyek Kórusa” napjainkban éppen fél évszázados múlttal büszkélkedhet, és minden bizonnyal csakis a víruskorlátozásoknak tudható, hogy e jubileum alkalmából ünnepi rendezvényre még nem kerülhetett sor.

 

Kaszás Margit kórusalapító szándéka saját énekszeretetéből eredt, hiszen 1964-től tagja volt a Csehszlovákiai Magyar Tanítók Központi Énekkarának, 1984-től pedig a komáromi Concordia Vegyeskarnak.

 

Az általa vezetett gyermekkórus számos sikert ért el a Csengő Énekszó országos versenyein, ahol kétszer is elnyerték a legmagasabb elismerést, az Aranykoszorút, a zsűri külön dicséretével, továbbá kétszer szerepeltek Trencséntyeplicén, a szlovák gyermekkórusok országos seregszemléjén.

 

A „Kicsinyek Kórusa” melynek Kaszás Margit két évtizedig volt vezető karnagya, számtalanszor szerepelt iskolai, városi és járási rendezvényeken is, mindemellett ő volt a helyi zenei élet egyik fő tartó oszlopa. Munkásságáért a városvezetés 1996-ban Polgármesteri Díjjal tüntette ki.

 

Margitka két nagyszerű embernek adott életet, fia Kaszás Attila színművész, aki 2007. márciusában tragikus hirtelenséggel távozott szerettei közül, egészen pontosan, a világot jelentő színpad deszkáiról.

 

Lánya Csibáné, Kaszás Júlia orgonaművész, aki által már nemcsak unokák, de dédunokák viszik tovább a zene szeretetét.

 

 

Kaszás Margit búcsúztatása 2022. január 7-én, 11.00 órakor lesz a komáromi katolikus temetőben.

Emléke legyen áldott!

Buday Mária

A kép a szerző felvétele

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.