Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Az általános orvosok újonnan nem írhatják ki a szakorvosok által ajánlott gyógyszereket – hívta fel a figyelmet a Rendelői Szolgáltatók Szövetsége (ZAP). A szövetség negatívan tekint arra a tényre, miszerint a tervezett módosításról sem a szakembereket, sem a pácienseket nem tájékoztatták, így nem tudtak rá időben felkészülni. A szövetség ezzel kapcsolatban felszólította az egészségügyi tárcát, hogy értékeljék át a gyakorlatban átültetett törvényt, és keressenek közös megoldást a problémára.

 

Jaroslava Orosová, a ZAP elnöke megérti, hogy a jelenlegi helyzetben szükség van az általános orvosok tehermentesítésére, viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a megfelelő feltételek és az előzetes megbeszélés nélkül nem lehet ilyen kötelességet a szakorvosok nyakába varrni.

 

„Sokak számára felesleges logisztikai terhet jelenthet ez a változás, ami a szakorvosok felkeresésének szükségességét jelenti majd“

 

 hirdetes_300x300  

– magyarázta Orosová hozzátéve, hogy az idősek többségéről és a krónikus betegekről van szó.

 

A ZAP egy átmeneti időszak bevezetését kéri legalább június 30-ig, ameddig a szakorvos továbbra is az általános orvoshoz delegálhatja a gyógyszerek felírását.

 

A gyógyszerfelírásra vonatkozó új módosítás az év elején lépett hatályba. Az új törvényt átültető képviselők azzal magyarázták a módosítás szükségességét, hogy az átruházott receptfelírás adminisztratív szempontból rendkívül leterheli az általános orvosok rendelőit, és feleslegesen növeli a látogatottságukat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.