Nyitókép: SITA/Martin Medňanský

 

Abban az esetben, ha vírusfertőzött diákot azonosítanak, az adott osztályt az iskolaigazgató zárhatja be. Kedvezőtlen járványhelyzet esetén az egész iskola bezárásáról a regionális higiénikus dönthet. Például akkor, ha több osztály is karanténba kerül a fertőzöttek magas száma miatt. Az iskolák az iskolai szemafor kézikönyvéhez igazodnak – tájékoztatott az oktatásügyi minisztérium.

 

Amennyiben a tanév során az öntesztelés során a diáknak pozitív lesz az antigéntesztje, nem mehet iskolába. Ebben az esetben a szülő felhívja a gyermekorvost, aki meghatározza a további tennivalót. Emellett a szülő elviszi a gyermekét egy mintavételi helyre antigéntesztre, vagy a korona.gov.sk honlapon keresztül PCR-tesztelést kér neki. Így pozitív eredmény esetén a diáknak lesz igazolása arról, hogy átesett a Covid-19 betegségen.

 

 hirdetes_300x300  

Ezután a szülő tájékoztatja az iskolát arról, hogy a diáknak pozitív volt a tesztje az önmintavétel során. Ennek következtében a pozitív diák osztálya otthon marad, hogy megakadályozzák a betegség további terjedést. Abban az esetben, ha a diáknak a mintavételi ponton végzett antigéntesztje, illetve a PCR-tesztje is pozitív eredményt mutat, azok a diákok, akik szoros kapcsolatban voltak vele, kapcsolatba lépnek a gyerekorvosukkal, és szintén jelentkeznek tesztelésre.

 

Amennyiben a tanítási órán kívüli tevékenység előtt lesz pozitív a diák, nem vehet részt az adott aktivitáson, és azonnal el kell hagynia az iskolát vagy az adott létesítményt. A diákot el kell helyezni egy különálló helyiségbe, és azonnal értesíteni kell a szülőt, akinek el kell vinnie a gyermekét.

 

Abban az esetben, ha egy osztályban a diák vagy a pedagógus lesz pozitív, a diákok tíznapos karanténba vonulnak, azokat leszámítva, akik érvényesítik a karantén alóli kivételt. A karantént a pozitív személlyel való utolsó találkozás utáni hetedik napon lehet befejezni. Mindezt azzal a feltétellel, hogy legkorábban az ötödik napon elvégzett PCR-teszt negatív eredményt mutat, vagy a karantén alatt a megbetegedés egyetlen tünete sem jelentkezett.

 

Hogyha az osztályban a diákok száz százaléka kivételt élvez a karantén alól (oltott vagy átesett a covidon és nem produkál tüneteket), akkor ebben az esetben az osztályban nem szűnik meg az oktatás. Amennyiben a diák családjában bukkan fel pozitív eset, csak az adott diák marad karanténban, az osztálya folytatja a jelenléti oktatást. Abban az esetben, ha a diák háztartásában élő személy karanténban van, a diák addig járhat iskolába, amíg valamelyik szülőnél nem igazolódik be a covid.

 

A szülőnek kötelessége bejelenteni a gyermek karanténját a gyermekorvosnál. Amennyiben pozitív esetet azonosítanak az osztályban, azokat a diákok kérhetnek kivételt a karantén alól, akik az elmúlt 180 napban átestek a covidon, teljes oltottsággal rendelkeznek, vagy a covidon való átesés utáni 180 napban egy adag oltóanyaggal beoltották őket.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!