Nyitókép: radio7.hu

 

Ma ünnepelné 75. születésnapját, Máté Péter. Bár korai halála miatt életében csak négy lemezt adhatott ki Máté Péter a magyar könnyűzene egyik legkiemelkedőbb és legkedveltebb előadója.

 

Máté Pétert Bágya András és Balassa P. Tamás is tanította. 1965-ben érettségizett a Petőfi Sándor Gimnáziumban, ugyanabban az évben megalapította első kísérőzenekarát a Máté együttest, amely később Főnix együttes néven működött tovább

 

Első dalait a Magyar Rádió Könnyűzenei Stúdiójában, az Illés-együttes kíséretével vette fel. 1967-ben készítette el első saját felvételeit, az „Úgy várom, jössz-e már?” és a „Mondd már”-t, és még ugyanebben az évben a „Néger zongorista dala” című számmal a pol-beat fesztiválon első díjat nyert.

 

 hirdetes_300x300  

 

Változatos pályája során Szocsiban és Athénban ért el fesztiválhelyezést, előadói díjat nyert a párizsi sanzonversenyen, fellépett többek között Kubában és Kanadában is. Az 1970-es évek elején rendszeresen fellépett a Műegyetem Ezres klubjában volt feleségével, Dékány Saroltával. 1973-ban a „Hull az elsárgult levél” című dala első lett a Made In Hungary rádiós vetélkedőn.

 

 

Ugyanebben az évben készül a Ki van a tojásban? című Szalkai Sándor rendezte film, amelynek a zeneszerzője volt. 1973–74-ben az Express együttessel lépett fel (többek között a Drezdai Dalfesztiválon). 1976-ban harmadik helyezést ért el az írországi Castlebarban, 1977-ben másodikat az „Együttlét” című dallal a Metronóm 77 televíziós fesztiválon. 1979-ben megkapta a Magyar Rádió nívódíját, 1981-ben a legjobb hangszerelés díjával jutalmazták a táncdalfesztiválon.

 

„Elmegyek” című dala „Nicolas” címmel, Sylvie Vartan előadásában világsláger lett.

 

 

Máté Péter sokoldalú zenei tehetség volt, hangszerelt musicalt (Jesus Christ Superstar) és írt színházi kísérőzenét (A királynő katonái, Kaméleon) is.

 

 

1984. szeptember 9-én hunyt el.

 

 

retroradio.hu

Megosztás:
Címkék: Máté Péter

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.