Nyitókép forrása: körkép.sk/KL

 

A szlovákiai lakosság leginkább a Lengyelországot, Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát magába foglaló Visegrádi Négyekben bízik. Az EU bizalmi indexe kevesebb mint 50 százalék, ahogy az ENSZ-é is. A szlovákok a legkevésbé a NATO-ban bíznak – derült ki a MEDIAN közvéleménykutató-ügynökség legfrissebb felmérésből, amely a nemzetek feletti intézmények iránti bizalomra kérdezett rá.

 

Eszerint a szlovákiai lakosság 58 százaléka bízik a V4-ben. Az EU csak a második helyen van, és csak 49 százalékot kapott, ahogy az ENSZ is. Mindhárom intézmény esetében többen bíznak bennük, mint ahányan nem (néhány százalék „nem tudom” válasz mindig akad – a szerk.).

 

A felmérés próbálta megvilágítani a válaszadók amerikai-szlovák védelmi megállapodásról, illetve az amerikai katonák állandó szlovákiai jelenlétéről alkotott véleményét is.

 

 hirdetes_300x300  
Forrás: Median

 

A többség nem kér az amerikai katonákból

 

Az amerikai katonák jelenlétét a megkérdezettek 64 százaléka elutasítja, csak 29 százalékát nem zavarná. Harminchat százalék adott „biztosan” vagy „inkább igen” választ arra a kérdésre, hogy szeretnének-e katonai együttműködést az amerikai hadsereggel. Ellentétes véleményen 52 százaléknyian voltak.

 

Még beszédesebb, hogy politikai üggyé hízlalt, de a „nyugati partnerek” kedvéért tűzön-vízen átverekedett szlovák-amerikai védelmi megállapodás megítélése továbbra is az elutasítók javára billen. A kétoldalú (tehát nem a NATO keretein belül működő) szerződést a megkérdezettek 32 százaléka támogatta, 54 százalék elutasította. Nagyjából ugyanilyen arányban oszlanak meg az ügyben népszavazást követelők és népszavazást elutasítók is (57 és 34 százalék).

 

Az ukrán válság háborúvá eszkalálódására is rákérdezett az ügynökség. A helyzetért nagyjából ugyanannyian teszik felelőssé az USA-t, mint Oroszországot (37-37 százalék mindkét oldalon). 5 százaléknyian úgy vélik, Ukrajna tehet a kialakult helyzetről.

 

Szükség esetén a szlovákok 29 százaléka véli úgy, hogy a NATO-nak be kéne avatkoznia a konfliktusba, 54 százalék ezt elutasítja.

 

Forrás: Median

 

A Szövetség-Aliancia választóinak negyede csak a V4-ben bízik

 

A Median szerint a Szövetség-Aliancia választói 67 százaléka mind a négy nemzetek feletti intézményben bízik, azonban 25 százalékuk csak a V4-ben (az országos átlag 27 százalék), 8 százalékuk pedig egyikben sem. A Szövetség választói között a Median nem talált olyan csoportot, amely nem bízott volna a V4-ben, miközben bízna a többi intézményben.

 

Egyébként a kizárólag V4-et elutasítók aránya az SaS-esetében a legmagasabb, de ott is csak 26 százalékos az arányuk. A Visegrádi Csoport létjogosultsága tehát a megkérdezettek elsöprő többsége szerint is megalapozott, szükségszerű.

 

 

Forrás: Median

 

A felmérés egésze ide kattintva érhető el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.