Nyitókép: SITA

 

Még mindig javában tart a fűtési szezon. Az energiaárak emelkedése miatti bizonytalan időkben a megtakarítás is nagyon fontos. A fűtési költség a háztartások energiafogyasztásának legmagasabb tétele, mintegy hatvan százaléka. „Aki spórol, jobban fűt” címmel a Pravda által összegyűjtött tippeket mutatjuk most be olvasóinknak.

 

Ellenőriztessen! (Kép: Istockphoto.com)

 

Jól működő kazán

 

 hirdetes_810x300  

Minden szezon előtt érdemes szakemberrel ellenőriztetni a kazánt, ami tartalmazza a szabályozás helyes beállítását is. Arra is fontos ügyelni, hogy a kazán ne kapcsoljon be túl gyakran, ami lerövidíti az élettartamát és növeli a gázfogyasztást.

 

Szellőztetett radiátorok (levegő kiengedése a fűtőtestből)

 

A levegővel teli fűtés nem tudja megfelelően ellátni funkcióját, mert a vízzel együtt a levegő is bejut a csövekbe. A légbuborékok miatt a lakás vagy a ház rendszere nem melegszik fel eléggé.

 

Alacsonyabb hőmérséklet

 

A szobahőmérséklet egy fokkal való csökkentésével az energiafogyasztás általában akár hat százalékkal is csökken. A radiátorok termosztatikus fejei fűtésszabályozásra egyaránt alkalmasak.

 

A megfelelő hőmérsékletet egy termosztát tartja fenn, amely az időjáráshoz igazítja azt, megkülönböztetve, hogy mikor érkezik haza, és indulás előtt mikor kezdi el a fűtést.

 

 

Fontos a szellőztetés (Kép:obi.sk)

 

 

Legyen elég szabad hely a radiátoroknak – ne pakoljon a fűtőtest elé

 

Ne engedje le a függönyöket a radiátorokra, ne szárítsa rajtuk a ruhaneműt, és hagyjon körülöttük minél több szabad helyet. Mögéjük paneleket helyezhet el, amelyek visszaverik a hőt a helyiségbe.

 

Rövid és intenzív szellőztetés

 

A Pravda.sk szerint szellőztessünk naponta kétszer-háromszor tíz percig, még akkor is, ha kint fagy van. A rövid szellőztetés nem hűti le túlságosan a falakat, és nem vezet felesleges hőveszteséghez.

 

Fontos az ablakok, ajtót milyenséget – spórolhat velük. (Kép: Pkwatwords.sk)

 

Jól záródó nyílászárók

 

Hetente legalább egyszer gondosan ellenőrizze, hogy a tömítések nincsenek-e meglazulva, a hőszivárgást speciális küszöb vagy az ablakokon lévő külső és belső redőnyök is megakadályozzák.

 

Szigetelés

 

Akár 40%-ot is megtakaríthat a fűtési költségeken.

 

Hány fok elég?

 

  •      Nappali – 20-22 fok
  •      Hálószoba – 16-18 fok
  •      Gyermekszoba – 20 fok
  •      Fürdőszoba – 24 fok
  •      A WC és a folyosó – 15 fok

 

Laky Erzsébet

Forrás: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.