Nyitókép: AFP/Sergei Supinsky

 

A gammasugárzás a szokásos szint hússzorosára emelkedett a bezárt csernobili atomerőmű környékén a létesítmény közelében folytatott heves harcok után.  A szint növekedését az ukrán nukleáris ügynökség szakemberei a nehéz katonai felszerelések mozgása során felvert radioaktív pornak tulajdonítják.

 

A leállított csernobili atomerőmű térségét már a háború első napján megszállták az orosz katonák.

 

A környéken zajló heves harcok aggodalomra adtak okot, nehogy az eltévedt lövések véletlenül áttörjék a felrobbant reaktor két védőrétegét, amivel kiszabadulna a halálos radioaktív szennyezés.

 hirdetes_300x300  

 

Igor Konaszenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője egy azóta elérhetetlenné vált közleményében azt állította, hogy a sugárzás az erőmű körül a normális szinten belül van. Az orosz erők a létesítmény személyzetével együtt dolgoznak a terület biztonságának szavatolásán.

 

Claire Corkhill, a Sheffieldi Egyetem nukleáris anyagok lebomlásával foglalkozó professzora szerint a sugárzási szint a szokásosnál magasabb, de nem vészes. Szavai szerint ebben a szakaszban azonban még nem szabad túlértelmezni a mérési eredményeket. A csernobili reaktorban maradt erősen radioaktív fűtőelemek mélyen az erőmű alatt vannak eltemetve. Nem valószínű a radioaktív szennyezés kiszabadulása, kivéve ha a reaktor nem éri közvetlen, nagy erejű találat – hangoztatta a professzor.

 

Az ukrán fővárostól, Kijevtől alig 97 kilométerre északra fekvő helyszín közvetlenül az inváziós útvonalon fekszik, a fehérorosz határnál.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!