Nyitókép forrása: SITA/Zaporizhzhia nuclear power plant via AP

 

  • Ez az orosz-ukrán háború kilencedik napja. Az orosz invázió lelassult, de a kudarcok ellenére az orosz fölény még mindig egyértelmű. Az ukrán ellenállás sikerei miatt azonban Moszkva versenyt fut az idővel. A dilemma az, hogy képes-e elég gyorsan elfoglalni Ukrajnát még mielőtt az orosz gazdaság összeomlik.
  • Péntekre virradóra a harcok elérték Európa legnagyobb atomerőművét Zaporozzsjánál, ahol egy bombatalálat miatt lángra kapott az erőmű egyik adminisztratív épülete. A harcok miatt a tűzoltók először meg sem tudták közelíteni a helyszínt. Azóta állítólag az oroszok bejutottak az atomerőműbe.
  • A zaporozzsjai erőmű stratégiai fontosságú volt az oroszok számára, ez felel Ukrajna energiaellátásnak 25 százalékáért. 6 reaktora van, egyenként 950 megawatt teljesítményűek.
  • A keletkezett tüzet kora reggel sikerült eloltani. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólította az oroszokat, hogy hagyják abba a támadást, mert ha robbanás következne be az atomerőműnél, az 10 Csernobillal érne fel. Kuleba twitterüzenetét követően egy órával a tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a lángokat. A Bloomberg szerint a tűzhöz leközelebb eső reaktor javítás miatt épp nem üzemel, de a fűtőelemek a helyükön vannak.
  • A sugárzási szint nem változott, ezt az ukrán hatóságokon kívül a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség is megerősítette.
  • Ukrajnának négy atomerőműve van összesen. Jelzésértékű fejlemény, hogy a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség felszólította Oroszországot az erőműveknél zajló harcok azonnali beszüntetésére.
  • Az atomerőmű hírére zuhanásba kezdtek az ázsiai és az amerikai részvényindexek is.
  • A brit kormány összehívná az ENSZ BT-t, hogy tűzszünetet eszközöljön ki az Oroszoknál.

 

 

 

Körkép.sk, Reuters, Bloomberg, AP, Ukrinfrom

 hirdetes_300x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.