Nyitókép: Getty Images

 

Finnország immáron ötödik alkalommal a világ legboldogabb országa – derült ki az ENSZ által közzétett idei „Világjelentés a boldogságról“ c. dokumentumból.

 

A balkáni országok előbbre kerültek

 

 hirdetes_300x300  

A jelentés az alapján ítéli meg az egyes országok lakosainak boldogságát, hogy ők maguk miként tekintenek az olyan tényezőkre, mint az egy főre jutó bruttó hazai termék, az egészséges élet hossza, illetve a korrupció mértéke a kormányban és a vállalkozásokban. Mindemellett figyelembe veszik azt is, hogy a polgárok az életre szóló döntések estében milyen mértékben érzik a szociális biztonságot és szabadságot.

 

Az aktuális „boldogsági ranglista“ legfelső fokain az észak-európai országok állnak – Finnország után a második helyet Dánia, míg a harmadik helyet Izland zsebelte be.

 

A top tízben szerepel még Svájc, Hollandia, Luxemburg, Svédország, Norvégia, Izrael és Új-Zéland. A jólét megítélésében a legnagyobb előremozdulás Szerbiában, Bulgáriában és Romániában történt.

 

Szlovákia a ranglista 35. helyén áll

 

Az Amerikai Egyesült Államok a 16. helyen végzett, Nagy-Britannia a 15. helyen, míg Franciaországé a 20. hely lett. Szlovákia a ranglista 35. helyét szerezte meg.

 

A ranglista ellenkező, legkevésbé boldog végén Afganisztán, Libanon, Zimbabwe és Ruanda helyezkedik el. Egyúttal Afganisztán, Libanon és Venezuela azok közé az országok közé tartozik, ahol saját boldogságfelfogásukat illetően zuhantak a legnagyobbat.

 

 „Ez a ranglista könyörtelenül emlékeztet azokra az anyagi és nem anyagi károkra, amelyeket a háború okoz az embereknek“

 

– hívta fel a figyelmet Jan-Emmanuel De Neve, a jelentés társszerzője.

 

A járvány következményei

 

Az idei jelentés kidolgozásánál a szerzők a közösségi oldalakról származó adatokat is figyelembe vették, hogy össze tudják hasonlítani az emberek koronavírus-járvány kitörése előtti és utáni érzéseit. Ebből kiderült, hogy 18 országban jelentősen megnövekedett a szomorúság és a szorongás érzése, viszont az emberek nem éreznek annyi haragot, mint korábban.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.