Nyitókép: Getty Images

 

Az emberek többsége nem tudja megkülönböztetni a valós információt a dezinformációtól. Az AKO legújabb felmérése szerint így vélekedik a megkérdezettek 59,6%-a. A felmérést március 8. és 11. között végezték 1000 válaszadó részvételével.

 

A válaszadók 19,7%-a szerint a szlovákiai polgárok többsége „biztosan nem tudja megkülönböztetni“ a hoaxokat a valódi hírektől, míg a megkérdezettek 39,9%-a úgy véli, hogy az emberek többsége „nagy valószínűséggel“ nem tud különbséget tenni a valós hírek és az álhírek között. Mindössze a válaszadók 9%-a gondolja úgy, hogy a hazai polgárok „biztosan képesek“ az álhírek azonosítására, míg a 26%-uk szerint „nagy valószínűséggel“ képesek különbséget tenni a két hírtípus között. A kérdésre a megkérdezettek 5,4%-a nem akart vagy nem tudott választ adni.

 

 hirdetes_300x300  

A felmérés során az alábbi kérdést tették fel az embereknek: „Ön úgy gondolja, hogy Szlovákiában az emberek többsége az ukrajnai helyzettel kapcsolatban képes különbséget tenni a valós információk és az álhírek között?“

 

A felmérés szerint elsősorban az idősebb generáció (66+) bízik abban, hogy a szlovákiai polgárok képesek felismerni az álhíreket. Így gondolja a 66 pluszosok 44%-a, míg a 46%-uk szerint nem képesek a hoaxok azonosítására. Tőlük sokkal szkeptikusabbak a 18 és 33 év közöttiek. Ebben a korcsoportban a megkérdezettek 33%-a úgy véli, hogy a szlovákiai polgárok képesek a hazug információk felismerésére, míg az 59,6%-uk az ellenkezőjéről van meggyőződve.

 

Az álhír és a valós hír megkülönböztetésének képességében leginkább az SaS párt választói bíznak. Szerintük a hazai polgárok 50%-a képes, míg 49%-a nem képes a különbségtételre. Az SaS után következnek az OĽaNO választói (49% képes, 47% nem képes a különbségtételre), majd a Progresívne Slovensko (44% képes, 53% nem képes), a Hlas (40% képes, 54% nem képes), a Smer (35% képes, 61% nem képes), a KDH (28% képes, 67% nem képes) és a Republika választói (27% képes, 69% nem képes). Legkevésbé (25%) a Sme rodina választói hisznek abban, hogy a hazai polgárok képesek megkülönböztetni az igazságot a hazugságtól. Véleményük szerint a polgárok 74%-a nem képes erre.

 

A legoptimistábbak a Pozsonyi kerület lakosai, akiknek a 47%-a úgy véli, hogy az emberek képesek a különbségtételre. A Zsolnai kerület lakosai a legkevésbé optimisták, szerintük csak az emberek 30%-a képes különbséget tenni a valós információk és az álhírek között.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!