Nyitókép forrása: congerdesign képe a Pixabay -en.

 

Érkeznek az első vélemények a szlovák sajtó berkeiből a magyarországi választási eredményekkel kapcsolatban.

 

A konzervatív Denník Štandard szerkesztősége még nem reagált Orbán Viktor győzelmére, de Hyde park című rovatukban Gyimesi György parlamenti képviselő értékelte a FIDESZ győzelmét. A cikk magyar fordítását ide kattintva olvashatják el.

 

A Postoj szlovák konzervatív portálon Lukáš Krivošík szerkesztő közölt véleményírást arról, hogy

 

 hirdetes_300x300  

„Orbán Viktornak most már át kellene értékelnie az ukrán kártya cinikus kijátszását. A választásokat már megnyerte. (…) A háborús bűnökről szóló hírek fokozzák az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos indulatokat. Ha még ez sem viszi közelebb a magyar kormányt egy Ukrajnával szembeni támogatóbb politikához, azt Kijevben biztosan jó időre megjegyzik”

 

fogalmazott Krivošík, aki cikke utolsó bekezdésében arról vizionál, hogy Ukrajna miatt Orbán könnyen Varsó-Prága esetleg Pozsonnyal kiegészült elvi szövetségével találhatja magát szemben, és ezt „konzervatív blokként” emlegeti. Mi ehhez hozzátesszük, hogy Lengyelország elég egyértelműen jelezte, hogy nem kívánnak távolodni Magyarországtól, Petr Fiala és Eduard Heger kormányát pedig a legjobb jóindulattal sem lehet konzervatívnak nevezni…

 

A Soros György érdekeltségébe tartozó SME napilap főszerkesztője, Beáta Balogová is írt egy kommentárt a témában. Néhány hónappal ezelőtt két kollégáját keresztények elleni gyűlöletbeszédük miatt volt kénytelen mosdatni a nyilvánosság előtt, most a magyar választások kapcsán úgy fogalmazott:

 

„Magyarország fele, amely csak Orbán propagandáján él, ünnepel. A másik fele szinte száműzve érzi magát, a nemzet ellenségének bélyegzik őket. (…) Orbán győzelme más potenciális autokratáknak is erőt adhat, azoknak, akik nem osztoznak a hatalmon, korruptak, megkerülik a törvényeket, és akik szerint a szabad sajtó csak métely, a demokrácia luxusa.”

 

Egyébként a SME főszerkesztőjének írása sok pluszt nem adott a korábbi liberális narratívához, csak elismételte a nagy feltételesmódokkal, negatív benyomásokra játszó korábbi felvetéseket, az EBESZ állítását a magyar választások tisztaságát illetően. Sőt, egy helyen csúsztatott is, azt írta, Orbán ellenségként hivatkozott az ukrán elnökre – valójában ellenfélként említette. Nagy a különbség aközött, hogy valami ellen, vagy valami ellenére győzni…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.