Nyitókép: AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Minden második szlovákiai polgár elégedetlen azzal, ahogyan az EU reagál az ukrajnai háborús konfliktusra – derült ki a Focus ügynökség aktuális felméréséből, amelyet 1 007 válaszadó részvételével valósítottak meg.

 

Elégedetlenségét a megkérdezettek 50 százaléka fejezte ki, míg az EU lépéseivel való elégedettségét a válaszadók 45 százaléka nyilvánította ki. Michal Vašečka szociológus szerint az eredményt többféleképpen lehet interpretálni, köztük a társadalom megosztottságával. Egyúttal azt is tudatosítani kell, hogy az elégedetlenek között olyanok is vannak, akik még keményebb szankciókat várnak el az EU-tól Oroszország irányába.

 

„Az eredmény a társadalom megosztottságát tükrözi. Azok, akik elégedetlenek az EU reakciójával, többségében az ellenzékhez tartoznak, és azt követik, amit a vezetőiktől hallanak. Ez általánosságban a koalíció esetében is érvényes“

 

– konstatálta Vašečka.

 hirdetes_300x300  

 

A szociológus szerint a társadalom olyannyira megosztott, hogy akármilyen civilizációs-kulturális témát emelnének ki, az két részre osztaná a társadalmat. Egyúttal arra is rámutatott, hogy azok között, akik a járvány idején kemény oltásellenesek voltak, sokan vannak olyanok, akik az ukrajnai háborút is kétségbe vonják. „Az összefüggések és a korreláció nagyon erős“ – jegyezte meg Vašečka.

 

A szociológus bevallása szerint az ukrajnai orosz invázió kezdetén mindenki arra számított, hogy a koalíciós pártok támogatottsága felfelé fog ívelni, ám ez nem következett be. Vašečka szerint ez egyrészt meglepő, másrészt megerősíti azt a trendet, miszerint ha a pártok sokáig tartják a választási preferenciájukat – tekintet nélkül a botrányaikra, valamint a hazai és külföldi társadalmi változásokra –, az a választások előtt kezd el radikálisan változni.

 

Martin Slosiarik, a Focus ügynökség munkatársa szerint a felmérés alapján átlagon felüli elégedettséget látni a koalíciós választók táborában, míg az ellenzéki választók táborában átlagon felüli elégedetlenség olvasható ki.

 

„Ez a kormány névjegykártyája is, amely Szlovákia Ukrajnával szembeni álláspontja mellett azt is képviseli, ahogyan az EU viszonyul Ukrajnához“

 

– konstatálta Slosiarik.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!