Nyitókép forrása: Körkép.sk/Király Zsolt

 

Szerdán délelőtt zajlott a Drégelypalánk és Ipolyhídvég között épülő Ipoly-híd ünnepélyes alapkőletétele, amelyen magyar részről Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztere, valamint Balla Mihály Nógrád megye 2-es számú választókerületének országgyűlési képviselője, szlovák részről pedig Igor Matovič pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettese, valamint Grendel Gábor házelnök-helyettes vett részt.

 

A készülő híd egy 50 méteres acélkonstrukció lesz. A kivitelezés költségvetése 2,6 milliárd forint (jelenlegi árfolyamon ez 7 millió euró). A hídon nemzetközi személyforgalom, valamint 3,5 tonnánál nem nehezebb teherforgalom közlekedhet (megjegyezzük, eredetileg a súlykorlátozás magasabb lett volna, ám a szlovák oldal még az előző kormány idején nehezményezte). A hídon lesz kétirányú gyalogút is. A szlovák és magyar oldalon a hídra csatlakozó közúti infrastruktúra is épül, Szlovákiában 170 méteren, Magyarországon bő egy kilométeren.

 

Fotó: Körkép.sk/Király Zsolt

 

Szijjártó: az összeköttetések építéséhez olyanokra van szükség, akik elkötelezettek 

 

 hirdetes_300x300  

Szijjártó Péter ünnepi beszéde elején köszönetet mondott Igor Matovičnak, amiért eljött az alapkőletételre. Mint mondta, a szlovák miniszterelnök-helyettes jelenléte „szimbolikuson túli jelentőséggel bír”. Szintén köszönetet mondott Grendel Gábor házelnök-helyettesnek is.

 

A magyar külgazdasági és külügyminisztere emlékeztetett, az április elején zajló magyar választások történelmi jelentőségűek, mert rendkívüli körülmények között zajlottak.

 

„Soha ennyien nem szavaztak egy pártszövetségre még Magyarországon, soha annyi parlamenti képviselőnk nem volt még, mint amennyi lesz a következő Országgyűlésben”

 

fogalmazott.

 

Fotó: Körkép.sk/Király Zsolt

 

„Tisztelt Miniszterelnök-helyettes Úr, Kedves Barátaim, ezt a választási eredményt mi a szuverén magyar külpolitika megerősítéseként is értelmezzük. Annak a szuverén magyar külpolitikának, amelynek egyik alapköve éppen a szomszédos országokban való jó kapcsolatok építése. Mert ha egy kapcsolat jó a szomszédos országnak, akkor azzal mindenki jól jár”

 

mondta Szijjártó. Kiemelte, az elmúlt 12 évben a magyar kormány nagyon sok erőfeszítést tett, hogy közös sikertörténeteket, összeköttetéseket építsenek a szomszédos országokkal.

 

„Ugyanis minél sűrűbben és minél több ponton vagyunk összekötve, annál jobban ismerjük egymást, annál érdekeltebbek vagyunk egymás sikerében, és annál kevesebb okunk van a vitára vagy a veszekedésre”

 

Szijjártó elmondta, Magyarország és Szlovákia között az elmúlt években számos összeköttetés jött létre. Emlékeztetett, míg 2010-ben a két ország között 23 fizikai összeköttetés volt, mára ez a szám 35-re emelkedett. Emellett két ponton is össze van kötve a magyar-szlovák villamoshálózat, és össze van kötve már a két ország közötti gázvezeték-hálózat is.

 

„Az elmúlt időszak európai energiaválsága világosan mutatja, ezeknek a lépéseknek a jelentőségét”

 

mondta. Kiemelte, hogy jelenleg is egy új és nagy sikertörténetet épít a két ország: a jövő év végéig hat új fizikai összeköttetés jön létre Magyarország és Szlovákia között – egy út, egy új komp, egy kerékpáros Duna-Híd, és három híd az Ipolyon. 

 

Fotó: Körkép.sk/Király Zsolt

 

Szijjártó elmondta, a hidak és összeköttetések a helyi közösségek életét teszik könnyebbé.

 

„Méltatlan helyzeteket és káros hatásokat előznek meg, illetve számolnak fel. Méltatlan helyzeteket, mert a határ két oldalán élő közösségeknek, családoknak, baráti társaságoknak, vagy azoknak, akik munkavállalás vagy tanulás céljából lépik át a határt, jelenleg 20 kilométert kell kerülniük, hogy átjussanak oda, ahova gyakorlatilag egy hangosabb szó is áthallatszik… Ennek a  hídnak a megépítésével ez a húsz kilométeres kerülő megszűnik, és egy-két perc alatt a két település között át lehet jutni a határon.”

 

mondta a magyar miniszter. Hozzátette, az összeköttetések építéséhez olyanokra van szükség a határ mindkét oldalán, akik elég elkötelezettek az építkezéshez. Olyanokra, akik akarják a közös sikert, és akik a kölcsönös tisztelet talaján állva próbálják a kapcsolatokat folyamatosan javítani. 

 

„Ezért is mondtam, hogy a szimbolikuson is túli jelentősége van Igor Matovič miniszterelnök-helyettes úr, pénzügyminiszter jelenlétének. Igor Matovičot nyugodtan nevezhetjük a magyarok barátjának. Mi is barátként tekintünk rá. A miniszterelnök-helyettes úr pontosan érti a mai nap jelentőségét, pontosan érti a két ország közötti hidak építésének fizikai és jelképes jelentését (…)”

 

mondta, majd felhívta a figyelmet, hogy a komáromi új Duna-híd oszthatatlan közös tulajdonát képezi a két országnak, ez is mutatja a szlovák-magyar baráti kapcsolatokat, amelyeket a magyar kormány a jövőben is építeni szeretne.

 

„De ha valaki kételkedik ebben a barátságban, akkor azt kérem, hogy legalább a gyakorlati jelentőségét tartsa tiszteletben és értse meg. A tavalyi esztendőben 27 százalékkal nőt a két ország közötti kereskedelmi forgalom, meghaladta a 13 milliárd eurót. Hatalmas rekordot döntöttünk, soha ekkora forgalom a két ország között nem volt. (…) Szlovákia immár a második legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak. (…) Miközben a magyar tőke 4. legfontosabb célországa Szlovákia „

 

emelte ki Szijjártó.

 

Fotó: Körkép.sk/Király Zsolt

 

Matovič: Közös, határok nélküli jövő áll előttünk

 

Igor Matovič beszédében kitért az ukrajnai háborúra. Mint mondta, néhány száz kilométerre tőlünk az emberek a pincében bujkálnak, és féltik az életüket, „mi pedig a napfényben hidakat építünk”.

 

„Úgy gondolom, sokkal jobban meg kellene becsülnünk a békét, amelyben részünk van, és hiszem, hogy több ezer évig is kitart”

 

fogalmazott. Hozzátette, örül, hogy megépül az Ipoly-híd.

 

„Nemzeteink Európán belül több mint ezer éve élnek együtt, és remélem, hogy legalább újabb 1000 évig fogunk együtt élni békében, és remélem, hogy ezen a hídon közlekedőket a következő ezer évben egyszer sem állítja majd meg semmilyen rendőr vagy határőr, aki ellenőrizné őket, vagy korlátozná áthaladásukat. Remélem, hogy közös, határok nélküli jövő áll előttünk, minél több híddal, egymás felé nyújtott karral, minél több házassággal magyarok és szlovákok között, akik talán ennek a hídnak köszönhetően találnak egymásra”

 

mondta.

 

Fotó: Körkép.sk/Király Zsolt

 

 

Matovič a Körképnek: Nem volt szerencsés Boris Kollár kijelentése Szlovákia felparcellázásáról

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.