Nyitókép: iStockphoto

 

Április 21-től, csütörtöktől kültéren és a belterek többségében sem lesz kötelező a felső légutak eltakarása. A reszpirátort újonnan már csak az egészségügyi és szociális létesítményekben (beleértve a személyzetet és a pácienseket is), az orvosi rendelők várótermeiben, valamint a gyógyszertárakban kell viselni – derült ki a Közegészségügyi Hivatal rendeletéből.

 

„A felső légutak eltakarására egyáltalán nem lesz szükség kültéren, többek között a kint megrendezett tömegrendezvényeken, valamint a beltéri helyszínek többségében sem. Ide tartozik a tömegközlekedés, a taxiszolgáltatás és a tömegrendezvények“

 

– pontosított Daša Račková szóvivő.

 

 hirdetes_300x300  

A reszpirátorviselés a kórházakban és a szociális intézményekben dolgozóknak, illetve az ezen intézményekben látogatást tévő személyeknek lesz kötelező. A szociális intézmények lakóinak, illetve a kórházban fekvő betegeknek nem kell eltakarniuk a felső légúti szerveiket, beleértve az alkalmazottakat is, amennyiben egyedül tartózkodnak a munkahelyükön.

 

A felső légutak eltakarása alól kivételt képeznek a gyerekek hatéves korig, az autisták, illetve a közepesen súlyos és súlyos mentális betegségben vagy halláskárosodásban szenvedő személyek.

 

Emellett a szabály nem vonatkozik a művészi előadást előadó, valamint a dokumentumfilm forgatásán fellépő művészekre, illetve a jelnyelvi tolmácsokra a hivatásuk gyakorlása során.

 

Mindezek ellenére Ján Mikas tiszti főorvos kiemelte, a reszpirátor viselésének az óvintézkedések enyhítése után is van értelme, mivel az emberekkel telített helyiségek sokak számára továbbra is kockázatosak lehetnek.

 

Azoknak a személyeknek, akik pozitívan tesztelt személlyel voltak kapcsolatban, újonnan már nem kell karanténba vonulniuk. A pozitívan tesztelt személy esetében nem változnak a szabályok – az ilyen személyeknek továbbra is öt napig tart a karantén, és a karantén lejárta után még öt napig reszpirátort kell viselniük.

 

Teraz.sk, SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.