Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Nemzeti összetartozás napja – Szili Katalin: nemzeti önbecsülés, büszkeség és jövőkép nélkül nincs nemzeti megmaradás

Az elmúlt évek küzdelme jól mutatja, hogy a magyar nemzetnek van tartása

Nyitókép forrása: Mátészalka, 2022. június 2.
Szili Katalin miniszterelnöki megbízott beszédet mond a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott országzászló-avatáson Mátészalkán, a Kegyeleti parkban, a város legmagasabb pontján 2022. június 2-án.
MTI/Balázs Attila

 

A magyarok történelme már sokszor bebizonyította, hogy nemzeti önbecsülés, őszinte összetartozás-tudat, büszkeség és jövőkép nélkül nincs nemzeti megmaradásunk – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán.

 

A politikus a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott országzászló-avatáson közölte: ma a trianoni tragédiát “csak úgy tudjuk felülírni, ha számítunk egymásra és segítjük egymást a mindennapokban”.

 

Szili Katalin úgy fogalmazott: az elmúlt évek küzdelme jól mutatja, hogy a magyar nemzetnek van tartása, amely ebből a nemzeti büszkeségből táplálkozik. Kossuth Lajos szavait idézve hangsúlyozta, a magyar nemzet nem mondott le önmagáról, “mi még a tragédiából is erőt tudtunk meríteni”, és ezt tanította meg a magyarokat arra, hogy csak és kizárólag a nemzet összetartozása jelentheti a jövőt.

 

A szatmári város legmagasabb pontján, a kegyeleti parkban emelt zászló avatásán a miniszterelnöki megbízott kifejtette, június 4. már nem a gyász napját, hanem a nemzeti megmaradás ünnepét jelenti a nemzet számára.

 

Az a nemzet – folytatta – , amely amellett, hogy kitartó, erős is, “mindennél ellenállóbb a gyűlölettel és a megosztással szemben”.

 

A miniszterelnöki megbízott arról beszélt, hogy Kelet-Közép-Európában a békés nemzeti együttélés lehet az, amely “újrarajzolhatja” Európa súlypontját, és ezt a napot is a valódi “európaiság” napjává emelheti.

 

Olyan új Európát szeretnének építeni, amely a nemzetek együttműködésén alapul, és a trianoni traumára választ adva “helyén és értékén” kezeli nemzeti kisebbségek jogait – tette hozzá.

 

Szili Katalin kiemelte: a békediktátumot nem lehet meg nem történté tenni, de a hatását tompítani kell.

 

“Csak ezt lehet tenni, hiszen mindannyian ugyanahhoz a nemzethez tartozunk, ugyanazokból a gyökerekből táplálkozunk, egy a kultúránk, a nyelvünk, a hagyományunk”, és ugyanaz az identitásunk – mondta a miniszterelnöki megbízott.

 

Az eseményen beszédet mondott Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Hanusi Péter, Mátészalka Fidesz-KDNP-s polgármestere, majd az ünnepség végén felvonták a nemzeti zászlót.

 

Mátészalka, 2022. június 2.
Felvonják a nemzeti színû zászlót a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott országzászló-avatáson Mátészalkán, a Kegyeleti parkban, a város legmagasabb pontján 2022. június 2-án.
MTI/Balázs Attila

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Attila népe
2022. jún. 03. 11:19

Emlékezzünk!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket